Уляна Супрун розвінчала популярні міфи про молочні продукти

8 листопада 2018, 13:14
Голова МОЗ розповіла, кому можна і не можна вживати молоко

Молочні продукти корисні не всім Фото: depositphotos.com

"Здавалося б, молоко і молочні продукти – те, що є в нашому раціоні від народження, і досить звична для нас їжа. У той же час існує багато міфів і тверджень про користь і шкоду молока, і в цілому про його природність для організму людини. Разом з мікробіологом Оленою Лівінською ми вирішили розібратися, яке місце мають посідати молочні продукти в нашому раціоні", – написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун в своєму Facebook.

Деякі дослідження вказують, що корисна мутація, яка дала нам можливість без проблем споживати молоко, відбулася, з точки зору еволюції, відносно нещодавно – приблизно в період одомашнення корів і кіз. Відтоді молоко стало важливою складовою раціону - як хороше джерело поживних речовин, кальцію і вітаміну D.

Реклама

"Молоко містить молочний цукор – лактозу, і для її розщеплення і подальшого засвоєння необхідно виробляти фермент лактази. Вироблення лактази відбувається у всіх ссавців в ранньому віці, в той же час її активність з віком часто знижується. Тому "сприйняття" молока і молочних продуктів відбувається у всіх людей по-різному. На сьогодні майже 75% дорослого населення мають знижену здатність перетравлювати лактозу в дорослому віці", – підкреслила Уляна Супрун.

Якщо у вас є проблеми із засвоєнням лактози, експерти радять наступне:

  • Віддавати перевагу молочним продуктам без лактози (продукти майже не відрізнити на смак, втім безлактозні можуть бути трохи дорожчими);
  • Вживати мало молочних продуктів, проте регулярно;
  • Людям, які не мають проблем з непереносимістю лактози, все одно варто пам'ятати, що слід дотримуватися помірності при вживанні молочних продуктів, особливо з високою жирністю;
  • Світові організації в галузі харчування рекомендують вживання 2-3 порцій молочних продуктів на день (одна порція, в даному випадку, прирівнюється до приблизно склянки рідкого продукту, або 40 г – для твердого сиру).

"Молочні продукти можна і потрібно вживати, але вони не повинні бути основою раціону. Якщо ви відчуваєте дискомфорт після вживання таких продуктів – проконсультуйтеся зі своїм лікарем", – додала голова МОЗ.

Реклама

Нагадаємо, раніше Уляна Супрун розповіла, чим небезпечна низьковуглеводна дієта

Дивіться відео і дізнайтеся, чому пити молоко в Україні може бути небезпечно: