Правда і міфи про молоко: думка відомого дієтолога

Спробуємо поглянути більш пильно на найпоширеніші помилки про молоко очима експерта

Молоко-унікальнийпродукт,вякомуміститься великакількістькориснихречовин.Деякізнихвзагалі незустрічаютьсявіншихпродуктаххарчування,анайефективнішийпромисловийспосібдонестиїхдоспоживача-ультрапастеризація.ПотрібнолишезвільнитисявіддеякихпоширенихупередженьіпитиУВТ-молокоспокійно.

16 листопада врамкахMilk Media WorkshopдієтологігастроентерологГалинаНезговоровапровелалекцію,дерозвінчалапопулярніоманипроультрапастеризоване молоко
.

a24c420a-e14f-4998-990b-558e6c91c0b7

Фото: прес-служба

Міф №1: Молоко зберігається довго в упаковці, тому воно несправжнє і втратило всі корисні властивості

Існує думка, що молоко "з-під корови" – найкраще. З цим можна погодитися, якщо тварина абсолютно здорове і є впевненість, що його господиня дотримується усіх необхідних санітарно-гігієнічних заходів утримання корови і отримання молока. Однак не можна забувати, що і інші продукти харчування (в тому числі і навколишнє середовище) десятки років назад дуже сильно відрізнялися за якісним складом від нинішніх, тобто були "здоровіше". Купуючи молоко у неперевіреного продавця, ви ризикуєте потрапити на розбавлений варіант або на молоко з додаванням соди.

Наявністьречовин,якихне повиннобутивмолоці,можнаперевірититількинавідповідномуобладнаннівлабораторії,щоіробитьсянапунктахприйомумолокапередйоготранспортуваннямнамолокопереробнікомбінатизпроведеннямдекількохповторних(контрольних)перевіроквжебезпосередньонавиробництві.

Длязнешкодженнямолока,зокрема-длязнищеннямікроорганізмів,використовуютьтепловуобробку.Цедозволяєотриматибезпечнийвгігієнічному відношенніпродуктізбільшититермінйогозберігання,примінімальній змінісмаку,кольору,харчовоїтабіологічноїцінності.

Найбільшефективнийсучаснийметодобробкимолока-ультрапастеризація,приякомумолокопіддається термічнійобробціпритемпературі137Спротягом4секунд,охолоджуєтьсяіупаковуєтьсявасептичнихумовах,щовідповідаєвимогампромисловоїстерильностііповноїхарчовоїбезпеки.

В тренді

Міф № 2: При виробництві молока в нього додають сухе молоко

Технологічнийпроцеспередбачаєвикористаннятількимолока-сировини,причому,виключновисокої якості(першогоівищогосорту),якевідповідаєвимогамДСТУ3662,технічнихумовнавиробництвомолочнихпродуктівтавимогміжнароднихстандартівякості.

Будь-який "порошок"привисокій температуріналипненатрубопроводи,щопризведедо зниженнятемпературипастеризаціївконтрольнійкритичної точкиізупинки всьогопроцесу,щокатегоричнонеприпустимонавиробництві.Крімтого,продуктзнаявністюдомішокможемативідхиленнявпоказникахякості(гіркийсмак,густуконсистенціюіт.д.),бутинебезпечниміпризвестидо змінтермінупридатностімолока,щодискредитуєпідприємство,йоговипускає.

Коженмолокозаводпроводитьаналізготовогопродуктуза показникамиякостітабезпекизоформленнямспеціальнихпротоколівдосліджень,якізберігаютьсяіперевіряютьсявідповіднимидержавнимислужбамиконтролю.

Міф №3: Ультрапастеризоване молоко зберігається довго, тому що в нього додають антибіотики

ВиробництвоультрапастеризованогомолокастрогорегламентуєтьсявимогамиДСТУ3662,технічнимиумоваминавиробництвомолочнихпродуктів(НаказNo1140МОЗУкраїнивід29.12.2012р"Про затвердженняДержавнихсанітарнихнорміправил"Медичнівимогидо якостітабезпекихарчовихпродуктівіпродовольчої сировини")івимогамистандартівякостімолока-сировини.

Томунаявністьшкідливиххімічнихречовин(втомучислііантибіотиків)строгоконтролюєтьсявгосподарствахнапунктахприйомумолокабезпосередньопередзавантаженняммолоковозівіщеразперевіряєтьсянапідприємстві.Наявністьвмолоцізалишківантибіотиківпризберіганніпризводитьдо зміниякостіпродукту,асаме:молокоможематигіркийсмакізапахзстороннімидомішками,змінитиприроднийколіріт.д.

Збільшититермінпридатностімолочногопродукту,додаючиантибіотики,зберігшиприцьомувисоку якістьібезпеку-неможливо!

Міф № 4: Молоко не може довго зберігатися в паперовій упаковці

Термінпридатностіультрапастеризованогомолоказалежитьвідбагатьохскладових,середякихнайважливішимєособливатехнологіявиробництваіупаковки.Виробництвомолокавзазначенихумовахповністюбезпечнеівідповідаєвимогампромисловоїстерильності.Відповідно,молокоможезберігатисядовгийчаснавітьприкімнатнійтемпературі,адже не міститьмікроорганізми,здатнірозмножуватисяівиділятитоксичніречовини.

Длянадійного захистумолокавідвпливузовнішнього середовищаіпсуваннявикористовуєтьсябезпечнаупаковка-багатошаровийматеріалнаосновікартонуіполімерів(термінпридатностімолокадо3місяців),або-багатошаровийматеріалзкомбінованогокартону(термінпридатностімолокадо8місяців).Цезапобігає можливимтемпературнимпорушенням притранспортуванніпродукції,зберіганнінаскладахмагазинівтаприлавкахвторговихмережах.

Нагадаємо,ранішевченізаявили,щомолоко корисне для профілактики інфаркту.

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Робити зарядку для ніг
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як бюджетно оновити гардероб
Хакнути
Сольник зірки
DOROFEEVA
31 липня / 20:00
5 головних концертів липня
Чи гідний сервіс на відпочинку в Україні?
Дізнатися більше про відпочинок
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Липень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
25 - 31 липня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Чи зможеш відрізнити дизайнерський одяг від речей з ринку?
Спробувати
Де купатися
Топ пляжів недалеко від Києва
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти