Правда і міфи про молоко: думка відомого дієтолога

Спробуємо поглянути більш пильно на найпоширеніші помилки про молоко очима експерта

Молоко – унікальний продукт, в якому міститься велика кількість корисних речовин. Деякі з них взагалі не зустрічаються в інших продуктах харчування, а найефективніший промисловий спосіб донести їх до споживача – ультрапастеризація. Потрібно лише звільнитися від деяких поширених упереджень і пити УВТ – молоко спокійно .

16 листопада в рамках Milk Media Workshop дієтолог і гастроентеролог Галина Незговорова провела лекцію, де розвінчала популярні омани про ультрапастеризоване молоко
.

a24c420a-e14f-4998-990b-558e6c91c0b7

Реклама

Фото: прес-служба

Міф №1: Молоко зберігається довго в упаковці, тому воно несправжнє і втратило всі корисні властивості

Існує думка, що молоко "з-під корови" – найкраще. З цим можна погодитися, якщо тварина абсолютно здорове і є впевненість, що його господиня дотримується усіх необхідних санітарно-гігієнічних заходів утримання корови і отримання молока. Однак не можна забувати, що і інші продукти харчування (в тому числі і навколишнє середовище) десятки років назад дуже сильно відрізнялися за якісним складом від нинішніх, тобто були "здоровіше". Купуючи молоко у неперевіреного продавця, ви ризикуєте потрапити на розбавлений варіант або на молоко з додаванням соди.

Наявність речовин, яких не повинно бути в молоці, можна перевірити тільки на відповідному обладнанні в лабораторії, що і робиться на пунктах прийому молока перед його транспортуванням на молокопереробні комбінати з проведенням декількох повторних ( контрольних ) перевірок вже безпосередньо на виробництві .

Реклама

Для знешкодження молока, зокрема – для знищення мікроорганізмів, використовують теплову обробку. Це дозволяє отримати безпечний в гігієнічному відношенні продукт і збільшити термін його зберігання, при мінімальній зміні смаку, кольору, харчової та біологічної цінності .

Найбільш ефективний сучасний метод обробки молока – ультрапастеризація, при якому молоко піддається термічній обробці при температурі 137 С протягом 4 секунд, охолоджується і упаковується в асептичних умовах, що відповідає вимогам промислової стерильності і повної харчової безпеки .

Міф № 2: При виробництві молока в нього додають сухе молоко

Технологічний процес передбачає використання тільки молока – сировини, причому, виключно високої якості ( першого і вищого сорту ), яке відповідає вимогам ДСТУ 3662, технічних умов на виробництво молочних продуктів та вимог міжнародних стандартів якості .

Будь- який " порошок " при високій температурі налипне на трубопроводи, що призведе до зниження температури пастеризації в контрольній критичної точки і зупинки всього процесу, що категорично неприпустимо на виробництві. Крім того, продукт з наявністю домішок може мати відхилення в показниках якості ( гіркий смак, густу консистенцію і т. д. ), бути небезпечним і призвести до змін терміну придатності молока, що дискредитує підприємство, його випускає .

Реклама

Кожен молокозавод проводить аналіз готового продукту за показниками якості та безпеки з оформленням спеціальних протоколів досліджень, які зберігаються і перевіряються відповідними державними службами контролю .

Міф №3: Ультрапастеризоване молоко зберігається довго, тому що в нього додають антибіотики

Виробництво ультрапастеризованого молока строго регламентується вимогами ДСТУ 3662, технічними умовами на виробництво молочних продуктів ( Наказ No1140 МОЗ України від 29.12.2012 р " Про затвердження Державних санітарних норм і правил " Медичні вимоги до якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини " ) і вимогами стандартів якості молока – сировини .

Тому наявність шкідливих хімічних речовин ( в тому числі і антибіотиків ) строго контролюється в господарствах на пунктах прийому молока безпосередньо перед завантаженням молоковозів і ще раз перевіряється на підприємстві. Наявність в молоці залишків антибіотиків при зберіганні призводить до зміни якості продукту, а саме: молоко може мати гіркий смак і запах з сторонніми домішками, змінити природний колір і т. д .

Збільшити термін придатності молочного продукту, додаючи антибіотики, зберігши при цьому високу якість і безпеку – неможливо !

Міф № 4: Молоко не може довго зберігатися в паперовій упаковці

Термін придатності ультрапастеризованого молока залежить від багатьох складових, серед яких найважливішим є особлива технологія виробництва і упаковки. Виробництво молока в зазначених умовах повністю безпечне і відповідає вимогам промислової стерильності. Відповідно, молоко може зберігатися довгий час навіть при кімнатній температурі, адже не містить мікроорганізми, здатні розмножуватися і виділяти токсичні речовини .

Для надійного захисту молока від впливу зовнішнього середовища і псування використовується безпечна упаковка – багатошаровий матеріал на основі картону і полімерів ( термін придатності молока до 3 місяців ), або – багатошаровий матеріал з комбінованого картону ( термін придатності молока до 8 місяців ). Це запобігає можливим температурним порушенням при транспортуванні продукції, зберіганні на складах магазинів та прилавках в торгових мережах .

Нагадаємо, раніше вчені заявили, щомолоко корисне для профілактики інфаркту.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти