Теріякі: як зробити популярний японський соус в домашніх умовах

25 червня 2020, 17:29
Основа теріякі – соєвий соус

Курка в соусі теріякі

Теріякі – це знаменитий японський соус, який можна легко приготувати на власній кухні. У класичний склад входять: соєвий соус, цукор і саке або мірин (солодке рисове вино). Теріякі нерідко готують з часником, спеціями та іншими добавками.

Соус традиційно використовують для маринування м'яса і риби, в ньому запікають куряче філе, ніжки і крильця.

Реклама

Кращий соус теріякі

Соус теріякі: фото

Час приготування:

  • 10 хвилин

Складові:

Реклама
  • Тростинний цукор – 1/2 склянки
  • Імбир – 1/4 ч.л.
  • Соєвий соус – 2 склянки
  • Мед – 1 ст.л.
  • Часник – 1 зубчик
  • Оливкова олія – 1 ч.л.
  • Мірин (або винний оцет) – 1 ст.л
  • Вода – 1/4 склянки
  • Крохмаль – 3 ч.л.

Читайте також:

Спосіб приготування:

  1. Змішайте всі інгредієнти в невеликій каструлі. Для цього порубайте часник і імбир на дрібні шматочки, або натріть їх на тертці. Воду можна заздалегідь змішати з крохмалем, або додавати одночасно з усіма інгредієнтами.
  2. Як тільки всі компоненти майбутнього соусу теріякі будуть в одній ємності, поставте її на повільний вогонь, доведіть до кипіння і варіть близько 4-5 хвилин. Коли соус теріякі охолоне, його консистенція стане помітно густішою.
  3. Перелийте соус в невелику скляну ємність з кришкою.

Дивіться відео, як вибрати якісний соєвий соус:

Реклама

Курка з соусом теріякі

Соус теріякі і курка

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • Філе курки або індички – 800 г
  • Зелена цибуля – 4 пера
  • Сіль, перець – за смаком

Для соусу:

  • Соєвий соус – 350 мл
  • Цукор – 100 г
  • Корінь імбиру – 3 см
  • Часник – 3 зубки
  • Чилі – половина стручка
  • Мед – 50 г
  • Біле вино – 50 мл

Спосіб приготування:

  1. Часник, імбир і чилі порубайте, змішайте з іншими інгредієнтами, доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні 30 хвилин. Процідіть через сито.
  2. Філе птиці натріть сіллю і перцем і швидко обсмажте до золотистої скоринки.
  3. Духовку розігрійте до 180 ° С. Викладіть м'ясо в форму, полийте соусом і запікайте 15-20 хвилин. Не пересушіть.
  4. При подачі посипте цибулею.

Соус теріякі: рецепт пп

Соус теріякі дієтичний

Час приготування:

  • 1 хвилина

Складові:

  • Соєвий соус – 3 ст.л.
  • Саке або мірин – 1 ст.л.
  • Олія – 1-2 ст.л.
  • Гвоздика, фенхель, кмин, чорний перець, кардамон, мелена кориця – всього в обсязі 1 ч.л.
  • Мелений коріандр – 1/2 ст. л.
  • Цукор або мед – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Ретельно змішайте всі інгредієнти в чашці.
  2. Використовуйте відразу або зберігайте в холодильнику.

Соус теріякі з кунжутом: рецепт

Курка в соусі теріякі

Час приготування:

  • 5 хвилин

Складові:

  • Соєвий соус – 1/2 склянки
  • Зубчик часнику – 2 шт
  • Тепла вода – 1/2 склянки
  • Цукор коричневий – 1 ст. л.
  • Імбир мелений – 1 щіпка
  • Цедра лимона (невеликий шматочок)
  • Насіння кунжуту – 1 ч. л.
  • Крохмаль – 1/2 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. У сотейник або в сковороду вилийте соєвий соус, додайте зубчик часнику, коричневий цукор, шматочки цедри лимона, щіпку сухого імбиру. Доведіть до кипіння.
  2. Загустіть розведеним у теплій воді крохмалем. Процідіть.
  3. Посипте кунжутом при подачі.

Чим замінити соус теріякі

Залежно від того, для чого буде призначений соус, його можна замінити просто соєвим соусом, або змішати останній з медом і винним оцтом. Для пікантності в суміш додають подрібнений часник і імбир.

Якщо добавка буде використовуватися для карамелізації страви, в соєвий соус слід додати коричневого або звичайного цукру, трохи меленого імбиру і сушеного часнику, червоне вино і оцет за смаком.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати соус песто в домашніх умовах . Сьогодні.Lifestyle також ділилися рецептом запечених крилець в соусі барбекю .