Супи з щавлю: ТОП-5 рецептів для весняного обіду

2 травня 2018, 09:57
Щавлеві супи однаково хороші і в гарячому, і в холодному вигляді

Весняний суп з щавлю. Фото:

Уже настав час, коли на столі з'явилася чудова весняна страва – зелений борщ зі свіжого щавлю. Але з цієї кислуватої зелені можна зварити не тільки борщ, а й інші смачні і корисні супи.

Для приготування перших страв важливо використовувати молоді листочки, оскільки під дією сонячних променів в зелені накопичується занадто багато щавлевої кислоти.

Реклама

Зелений борщ з молодою кропивою і м'ясом

Зелений борщ з кропивою і щавлем
Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 400 г м'яса
  • 3 картоплини
  • 100 г рису
  • 3 яйця
  • по 0,5 пучка щавлю і молодої кропиви
  • 4 варених курячих яйця або 8-10 перепелиних
  • сіль, мелений перець
  • 2 л води
  • сметана

Рецепт приготування:

  1. М'ясо помити і залити холодною водою. Довести до кипіння, зняти піну і варити до майже повної готовності.
  2. Картоплю почистити і нарізати кубиками. Додати до бульйону разом з промитим рисом. Приправити сіллю і перцем.
  3. За 10 хвилин до кінця приготування додати промиту і нашатковану зелень.
  4. Дістати з бульйону м'ясо, розрізати його на шматочки і повернути до бульйону. Знову довести до кипіння і зняти з вогню.
  5. Подавати зелений борщ разом зі сметаною і половинками варених яєць.

Рибна ботвінья

Ботвінья на квасі з рибою
Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

Реклама
  •     1 літр хлібного квасу
  •     500 г необробленої риби або 200 г рибного філе
  •     300 г щавлю
  •     4 столові ложки рубаної зеленої цибулі
  •     3 листочки зеленого салату
  •     200 г свіжих огірків
  •     3 чайні ложки тертого хрону
  •     терта лимонна цедра
  •     сіль
  •     цукор
  •     3 столові ложки рубленого кропу

Рецепт приготування:

  1.     Насамперед в окремому посуді доведеться відварити рибу. Коли охолоне, м'якоть відокремте від кісток, видаліть шкіру і обробіть на великі шматки.
  2.     Паралельно варимо щавель. Через кілька хвилин, коли він буде готовий, пропускаємо його через сито.
  3.     Залишилося тільки покласти до квасу пюре з щавлю, подрібнене листя салату (бажано це зробити руками), шматочки огірка, зелену цибулю, заправити хроном, сіллю, цукром і тертою лимонною цедрою.
  4.     А тепер відправляємо холодник до холодильника приблизно на півгодини. Рибу кладемо в останній момент прямо в тарілки і заливаємо ботвіньєю.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ

Суп з щавлю з грудинкою і вареним яйцем

Суп-пюре з щавлю
Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

Реклама
  • 600-700 мл м'ясного або овочевого бульйону
  • 300-400 г щавлю
  • 1-2 шт. авокадо
  • 8 листочків м'яти
  • 6 листочків базиліка
  • 1 зубчик часнику
  • 1 ст.л. ложка оливкової олії
  • 80 г копченої грудинки
  • перепелині або яйця, зварені круто
  • сіль, мелений перець
  • сметана

Рецепт приготування:

  1. Зварити бульйон.
  2. Підсмажити грудинку, нарізану невеликими кубиками.
  3. До киплячої води додати щавель, м'яту і базилік. Варити 30 секунд.
  4. Збити блендером щавель, м'яту, базилік, грудинку, часник, авокадо і оливкову олію, додавши при цьому ополоник бульйону. Повинна вийти однорідна маса.
  5. Перемішати цю суміш з бульйоном, посолити за смаком.
  6. Подавати суп разом з половинками варених яєць і сметаною.

Французький щавлевий суп

Французький суп з щавлю
Фото: laperla-foto.livejournal.com

Інгредієнти:

  • 400 г щавлю
  • 1,5 л води
  • 400 г черствого білого хліба
  • 375 мл молока
  • 250 мл крем-фреш або сметани
  • 30 г вершкового масла
  • сіль
  • мелений чорний перець

Рецепт приготування:

  1. Дрібно посікти щавель.
  2. У каструлі з товстим дном розтопити вершкове масло, додати щавель і томити, помішуючи, на повільному вогні 10 хвилин.
  3. Хліб нарізати дрібними кубиками. Окремо закип'ятити воду і залити нею щавель, додати хліб, посолити за смаком. Знову довести рідину до кипіння, зменшити вогонь і варити, періодично помішуючи, 30 хвилин.
  4. Змішати молоко і крем-фреш, влити до супу, ретельно перемішати, поперчити за смаком, ще раз довести до кипіння і відразу ж зняти з вогню. Подавати гарячим.

Суп-пюре з щавлю і картоплі з грінками

Суп-пюре з щавлю з картоплею
Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 500 г картоплі
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 400 г щавлю
  • 2 яйця
  • 1 ст.л. вершкового масла
  • 200 мл вершків
  • сіль
  • білий хліб для сухариків

Рецепт приготування:

  1. Овочі почистити, помити і нарізати.
  2. Лук з морквою обсмажити на вершковому маслі до м'якості. Залити 2 л окропу, додати картоплю і варити до готовності.
  3. Щавель помити і нарізати. Додати до каструлі і готувати ще 5 хвилин.
  4. Яйця збити виделкою і, помішуючи, додати до супу. Вимкнути плиту і дати супу трохи охолонути. Злити частину бульйону.
  5. Хліб без скоринок нарізати кубиками і підсушити в духовці або на сковороді.
  6. Додати вершки і збити суп занурювальним блендером. Довести суп до бажаної консистенції бульйоном. Прогріти і подавати разом з грінками.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав про найкорисніші види зелені. Ми також ділилися рецептом весняного супу з черемші. Крім цього, ми розповідали, як зварити суп із зеленого горошку.

Дивіться відео, як зварити колумбійський картопляний суп: