Чи варто їсти м'ясо, або краще від нього відмовитися: думка фахівців

1 листопада 2018, 11:55
Дієтологи розповіли про користь і шкоду м'яса

Шкідливо чи корисно їсти м'ясо - вічне протистояння вегетаріанців і м'ясоїдів. Наші кореспонденти зважили всі за і проти.

Юлія – вегетаріанка понад шість років. Каже, що отримує всі необхідні для організму вітаміни і мінерали і без вживання м'яса.

Реклама

"Альтернативою м'ясу став тофу, бобові, сейтанові сосиски, ковбаси. Вони відмінно замінюють м'ясо і ти отримуєш все необхідне. За ці 6 років я перестала хворіти на простудні захворювання – вони вже не чіпляються", – розповіла веган Юлія Козачок.

А ось Тетяна іншої думки. Коли 5 років тому вона відмовилася від м'яса, у неї почалися проблеми зі здоров'ям.

"Перший місяць я відчувала себе легко, прекрасно. Далі вже почалися зміни: це була слабкість. Але найголовніше це те, що з кожним місяцем стан моєї шкіри, мого волосся став погіршуватися. Я почала підозрювати, що, можливо, саме через те, що я припинила вживати м'ясо. Я почала потроху знову повертатися до м'яса, і знову відчула, що сповна сил і енергії", – поділилася колишній веган Тетяна Романова.

Реклама

Фахівці з харчування кажуть, що повна відмова від м'яса дійсно погіршує стан волосся, шкіри і навіть нігтів людини. Організм не отримує належної кількості вітамінів і забирає їх з власних резервів.

"Веганство повністю прибирає надходження жиророзчинних вітамінів. Спостерігається білкова недостатність, а для формування того ж колагену потрібен білок. Дуже складно набрати достатню кількість вітамінів і мінералів з продуктів рослинного походження", – вважає нутриціолог Катерина Ярош.

Експерти додають, що для підтримки норми вітамінів і мінералів потрібно їсти м'ясо 3-4 рази на тиждень, тоді як щоденне вживання м'яса шкідливе для травлення.