Соус вінегрет: готуємо класичну французьку заправку для салатів

13 грудня 2017, 12:21
Основу соусу складають винний оцет і оливкова олія

Соус вінегрет Фото: Love My Salad

Вінегрет – один з найпопулярніших французьких соусів. Своєю назвою він зобов'язаний французькому слову vinaigre, що означає "оцет". Це справедливо, оскільки його основу складають білий винний оцет і оливкова олія. Соус подають до салатів, страв з риби, морепродуктів, птиці та м'яса.

Незважаючи на простоту рецепта, соус вінегрет можна урізноманітнити додатковими складовими, одні з яких відмінно доповнюють овочеві страви, а інші добре поєднуються з м'ясом, куркою або морепродуктами.

Реклама

Класичний рецепт соусу вінегрет

Складові:

  • 3 ст. л. винного оцту (можна замінити лимонним соком)
  • 1 ч. л. діжонської гірчиці
  • 9 ст. л. оливкової олії
  • сіль і чорний мелений перець за смаком

Рецепт приготування:

Реклама

Соус дуже простий у приготуванні – потрібно лише перемішати його складові. Але важливо пам'ятати, що не можна робити це задовго до подачі соусу на стіл, так як олійно-оцтова емульсія розсиплеться.

Для ефективного і рівномірного змішування рідких складових соусу вінегрет відмінно підійде банка з щільно кришкою, що загвинчується. У ній потрібно з'єднати оливкову олію з винним оцтом і енергійно збовтати.

Потім в отриману емульсію потрібно додати діжонську гірчицю і ретельно перемішати суміш, домагаючись повного розчинення гірчиці в соусі. Після цього можна додати сіль і чорний мелений перець.

Реклама

У підсумку виходить соус трохи мутного жовтого відтінку, має кислуватий присмак і пряний запах.

Густий соус вінегрет

Складові:

  • 2 ст. л. винного оцту (можна замінити лимонним соком)
  • 6 ст. л. оливкової олії
  • ½ ч. ложки солі
  • чорний мелений перець за смаком

Рецепт приготування:

Можна провести змішування інгредієнтів інакше. Для цього в миску слід покласти солі і дрібку чорного меленого перцю, а потім додати до них 2 ст. ложки оцту і все ретельно перемішати, домігшись повного розчинення солі.

В отриману суміш за допомогою вилки потрібно вбити оливкову олію. Соус вінегрет, приготовлений таким чином, буде трохи більш густим.

Соус вінегрет із зеленню

Складові:

  • 2 ст. ложки оцту, настояного на зелені
  • 8 ст. ложок рослинної олії
  • сіль за смаком
  • зелень за смаком
  • чорний мелений перець за смаком

Рецепт приготування:

Оцет потрібно перемішати з сіллю і рослинною олією і ретельно збити за допомогою віночка не менше 5 хвилин. Цього часу буде досить, щоб олія і оцет утворили емульсію. До неї треба додати дрібно посічену зелень і поперчити соус.

Цей варіант добре доповнює овочеві салати і страви з відварної риби або курки.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" розповідав, як готують найгостріший соус в світі. Також ми писали про соуси, які потрібно обов'язково зберігати в холодильнику.

Дивіться відео, як приготувати місо суп: