Слоуфуд: філософія повільної і корисної їжі. Чи зможе вона перемогти фастфуд?

17 листопада 2020, 19:09
Два найпотужніших рухи протистоять один одному понад 30 років. З'ясуємо, у кого які шанси

Їсти повільно чи швидко? Вибір, звісно, за нами. Але виробники їжі люблять, щоб ми їли з великою швидкістю та що більше, то краще. І більшість з нас так люблять. Тому й біжимо стрімголов до фастфуду, адже там усе швидко, та й пройти повз його запахи неможливо.

Як противага цій гонці за гамбургерами-чизбургерами, от уже тридцять з гаком років, існує слоуфуд (повільна їжа). Це не просто — їсти повільно. Це певна філософія, коли їжа приносить справжнє задоволення, приносить реальну користь для організму та навіть допомагає захищати довкілля.

Реклама

І всі ці тридцять з невеликим років слоуфуд існує на противагу швидкій їжі. Ніби намагається довести: що от я, я ж кращий, зверніть увагу. А які успіхи? Розбираймося, чи є шанси у повільної їжі перед фастфудом.

Як усе починалося

З демонстрації проти Макдональдса. В Італії, в 1986 році. Чоловіка на ім'я Карло Петріні дуже зачепило, що в центрі Рима планувався відкритися ресторан всесвітньої мережі швидкого харчування. Це означало, що дуже скоро фастфуд пустить коріння, витісняючи автентичні італійські кав'ярні. А разом з ними — кулінарні традиції, якими італійці виправдано пишаються.

Реклама

Отже, відбулася демонстрація, до якої приєдналися сотні однодумців. За три роки рух офіційно став міжнародним. Сьогодні його підтримують понад мільйон людей по всьому світу. Серед них — фермери, виробники, шеф-кухарі. Кількість прихильників слоуфуду зростає. Це організація існує і в Україні, першим послом руху у нас стала ресторатор Даша Малахова.

Але факт залишається фактом — шанувальників фастфуду на планеті більше. Збільшити їхню кількість "допомогла" пандемія. І допомагатиме ще певний час. Сьогодні експерти прогнозують зростання ринку фастфуду на 6% найближчі кілька років.

І за іронією, червоний равлик, що повзе, — символ слоуфуду — ніби сам пророкує своє майбутнє.

Реклама
Фото: Instagram/slowfooduk

Саме під цим логотипом слоуфудівці влаштовують свої заходи, саме ця наліпка висить на дверях кав'ярень-ресторанів Європи, що підтримують дану філософію споживання їжі.

А філософія полягає в тому

...Що ви не тільки дуже повільно їсте. Ви смакуєте кожним шматочком, палітрою запахів, фарбами їжі. Але є ще кілька правил, без яких слоуфудівець не слоуфудівець:

  • Готувати треба з органічних продуктів;
  • Тушкувати і запікати їжу, не смажити;
  • Готувати треба самому. Причому процес має приносити насолоду, не бути повсякденним;
  • Не треба з'їдати все до останньої крихти, вставати з-за столу слід з легким відчуттям ситості;
  • Їсти треба в прекрасному настрої. У жодному разі не використовувати їжу як засіб від стресу.

А що з фастфудом?

Фото: Instagram/fast_food_beast

З фастфудом простіше: ми ж всі розуміємо, з чого готується переважна частина швидкої їжі та що підсилює смак і запах фастфуду. А ще ми пам'ятаємо, як кілька днів тому буквально проковтнули черговий бургер, відчувши швидше насичення, ніж насолоду.

Можна, звісно, говорити, що слоуфуд — це про гедоністів. Тих, хто нікуди не поспішає і може дозволити собі дорогі продукти. Але є ж життєво необхідні речі.

Здоров'я. За допомогою слоуфуду

Фото: Instagram/satisfiedsnacks

Адже коли ви їсте повільно — ви швидше насичуєтеся й не переїдайте. Коли запікаєте і їсте багато овочів — ви стрункі та здорові.

У цьому плані фастфуд у глибокому нокдауні перед слоуфудом.

Як харчуватися і на що витрачати свої гроші — справа кожного. Стан здоров'я, до речі, теж особиста справа. Але те, що за допомогою цього руху планують боротися з повальним ожирінням дорослих та дітей у Британії — це факт.

А якщо є найближчий вільний час, наприклад, вихідні, то можна випробувати на собі всю красу слоуфуду: хто знає, може, й ви станете до лав цього, в усіх сенсах, правильного руху.

Тут ми розповіли про 6 простих кроків до правильного харчування, а також — як правильно харчуватися восени.