Скільки "живе" їжа після свят: відповідь експертів

7 січня 2021, 11:32
Далеко не всі смаколики можна зберігати у холодильнику

На Різдво зазвичай готують так, щоб вистачило на кілька днів. Скільки і як можна зберігати приготовані страви, щоб їжа залишалася безпечною для здоров'я – дізнавалася кореспондент новин "Сьогодні" Дарина Панченко.

Сюжет Дар'ї Панченко, Михайла Головненка Відео: Сьогодні

Шуба, гриби і запечена качка, олів'є, нога бараняча, запечена в травах. Всі салати з майонезом – олів'є, крабовий, оселедець під "шубою" – можуть "жити" до двох днів, якщо ці страви відразу не заправляти.

Реклама

Але, наприклад, якщо огірок, цибулю і зелень додавати окремо в кожну порцію, строк зберігання збільшиться на один день.

"Ці продукти швидше за всіх псуються, вони не проходять термічної обробки. Завжди занижують терміни придатності будь-яких салатів. Ці інгредієнти найкраще тримати в окремому контейнері", – розповідає мікробіолог Оксана Вольська.

Реклама

Холодець простоїть три дні. Але є одна порада, яка допоможе збільшити строк зберігання і страва не буде псуватися до п'яти днів.

"Обов'язково трохи його пересоліть і залийте тоді його смальцем, тобто не викидайте той жир", – рекомендує мікробіолог.

У м'яса і риби свої умови зберігання.

Реклама

"Курка, риба і м'ясо можуть зберігатися 2-3 доби, якщо вони не замариновані в сметані. Наприклад, страва в "сметанному" маринаді почне псуватися через добу. А бутерброди з ікрою, якщо вони, звісно, залишаться, можуть зберігатися в холодильнику максимум пять днів", – радить дієтолог Юлія Поворознюк.

Звичайно ж, не варто забувати, що в холодильнику має бути від двох до чотирьох градусів тепла. Інакше їжа стане непридатною до споживання ще раніше.

Раніше ми розповідали, чому не можна поєднувати алкоголь і ліки.