Секрети приготування овочів: як правильно варити, тушкувати і смажити

6 червня 2018, 15:42
Щоб страви з овочів виходили ще смачнішими і кориснішими, дізнайтеся основні правила їх приготування

Як готувати овочі. Фото: pixabay.com

Овочеві страви – це основа здорового харчування , без них не обходиться раціон кожної сім'ї. Як правильно варити, тушкувати і смажити овочі, щоб зберегти максимально їх смак і користь?

Як правильно варити овочі

Реклама
Щоб зберегти вітаміни, овочі потрібно закладати в окріп 
Фото: pixabay.com
  • Овочі найкраще відварювати якомога швидше, тобто, на великому вогні: так ви збережете більшу частину їх корисних речовин.
  • Для того, щоб овочі відварити рівномірно, їх треба нарізати на приблизно однакові частини.
  • Коренеплоди краще закладати в холодну воду; всі інші овочі – в окріп.
  • Для того, щоб нарізаний кубиками картопля не розварилася і не втратив своєї форми, її треба відварювати на маленькому вогні.
  • Не варто солити овочі відразу ж, як тільки ви їх ставите варити: вони втратять значну частину своїх вітамінів. Овочі краще солити на стадії напівготовності.
  • Якщо ви готуєте баклажани, перед тим, як занурити їх у воду, необхідно нарізати їх, посолити і залишити хвилин на 15. Готові баклажан не гірчитимуть.
  • Готуючи суп, не закладайте овочі всі разом, дотримуйтеся такої черговості: спочатку тверді (морква, селера, буряк), потім м'які (перець, кабачки, капуста, помідори).
  • Для того, щоб відварені овочі не зморщилися, відразу ж після їх приготування необхідно змастити їх рослинною олією або заправити жиром.
  • Картопляне пюре краще не збивати в блендері, використовуйте для цього віночок для збивання або товкачку. Збите в блендері пюре буде занадто в'язким і клейким. Молоко в пюре слід додавати, не холодним, а теплим, інакше пюре може посіріти.
  • Відварюючи кольорову капусту, додайте у воду трохи молока: це поліпшить її колір і аромат.

Як правильно тушкувати овочі

Овочі бажано тушкувати в мінімальній кількості олії
Фото: pixabay.com
  • Якщо ви тушкуйте різні овочі для рагу, краще спочатку кожен вид овочів припустити окремо, і тільки потім їх з'єднати разом.
  • Тушкувати овочі потрібно тільки в емальованій каструлі з щільно закритою кришкою, так як вільний доступ кисню негативно позначається на вітамінах (вони всі руйнуються під час варіння).
  • Температура готування овочів повинна бути постійною, рідина, в якій тушкуються овочі, не повинна дуже кипіти.
  • Зазвичай ми вважаємо за краще тушкувати овочі, додаючи в них воду або бульйон (м'ясний, овочевий або курячий), але можете спробувати додати вино або пиво: алкоголь в процесі приготування випарується, а блюдо отримає цікавий пікантний смак.
  • Перед тим, як починати тушкування, багато господинь обсмажують овочі на сковороді, а вже потім з'єднують їх в каструлі і тушкують. Якщо ви прагнете споживати менше жирів, варто пропустити цей етап в приготуванні тушкованих страв.

Як правильно смажити овочі

Овочі смажать на сковороді та у фритюрі 
Фото: pixabay.com


Овочі можна смажити двома способами: в невеликій кількості жиру та у фритюрі.

Реклама
  • Якщо ви смажите в невеликій кількості жиру, краще нарізати овочі скибочками, часточками, брусочками або кубиками. Перед тим, як помістити овочі в сковорідку, їх можна посолити: тоді з них активніше виходитиме рідина.
  • У фритюрі смажать, як правило, сиру картоплю і картопляні крокети, а також зелень петрушки і ріпчасту цибулю. Час смаження у фритюрі становить приблизно 2-8 хвилин, в залежності від виду овочів. Кількість жиру при смаженні у фритюрі має бути в 4-5 разів більше, ніж кількість овочів на сковороді.

Нагадаємо, раніше сайт "Сьогодні" писав, як швидко і легко очистити ягоди від кісточок. Крім цього, ми розповідали про самі низькокалорійні ягоди і фрукти. Ми також ділилися ідеями, як використовувати застарілі овочі і фрукти.

Дивіться відео, як надовго зберегти овочі свіжими:

 

Реклама

як використовувати застарілі овочі і фрукти.