Куди їхати у серпні

На кого залишити улюбленця

Як зміцнити імунітет

Модні джинси

Тести

Найдорожче

ТОП-10 низькокалорійних фруктів і ягід

Їх чимало, і лідирують у списку цитрусові

З наближенням літа ринкові прилавки рясніють достатком найрізноманітніших фруктів. Чи знаєте ви, які з них найбільш безпечні для вашої талії?

Персик

peach-2573836_960_720
Персик корисний для травлення
Фото: pixabay.com

Калорійність: 40 ккал на 100 г

Персик є низькокалорійним дієтичним продуктом, при цьому дуже соковитим і смачним, чим і приваблює бажаючих схуднути. Нектарини, Брюньйон (гібрид персика і сливи), жовті, білі і виноградні персики – всі ці фрукти, що належать до одного сімейства розоцвітих, багаті необхідними мінеральними речовинами і мікроелементами (селеном, калієм і фосфором), нестача яких в своєму раціоні харчування так часто відчуває сучасна людина. Персики – натуральне джерело вітаміну С і В9 (фолієвої кислоти), часто додатково прийнятих у вигляді таблеток. Крім того, ці фрукти відмінно стимулюють діяльність шлунково-кишкового тракту.

Що можна приготувати з персиків?

Щоб ваш десерт містив мінімум калорій, ви можете їх просто нарізати і додати у фруктовий салат або в баночку з знежиреним йогуртом. З персиків можна зробити сорбет, спекти фруктовий пиріг або прикрасити ними торт. У випічку постарайтеся покласти поменше цукру, або зовсім відмовтеся від нього, замінивши цукор цукрозамінником.

Малина

raspberries-2431029_960_720[LS_TEXT]Малина багата на пектин /LS_TEXT]
Фото: pixabay.com

Калорійність: 38 ккал на 100 г

Ніжні ягоди малини, червоні, рожеві, білі або жовті сорти, багаті вітамінами А і С і мінеральними речовинами (особливо калієм і магнієм). Малина, як і багато інших ягід, сприяє поліпшенню кровообігу і корисна при венозної недостатності, що призводить до відчуття тяжкості в ногах. Однак у людей з проблемами травлення і чутливим шлунком малина може викликати різні шлункові проблеми.

Якщо малину відразу ж не з'їсти або НЕ заморозити, вона може зберігатися в холодильнику не більше одного або двох днів.

Що можна зробити з малини?

Малина смачна як і сама по собі, так і у вигляді мусів, в молочних коктейлях або в різних фруктових коктейлях-пюре. Ви можете додати ці ароматні ягоди в йогурт або сир або навіть приготувати малиновий тірамісу. Намагайтеся замінювати цукор на низькокалорійний підсолоджувач або взагалі прибирайте його з рецепта.

Полуниця

strawberries-3359755_960_720
Полуниця виводить токсини
Фото: pixabay.com

Калорійність: 35 ккал на 100 г

Всупереч поширеній думці, в полуниці міститься зовсім небагато калорій. Крім того, ця ягода має сечогінний ефект і сприяє виведенню токсинів з організму, що особливо актуально навесні. Майте на увазі, що у деяких людей полуниця викликає алергічну реакцію.

Що приготувати з полуниці?

Смак свіжих ягід полуниці стане чудовим доповненням до сиру, йогурту або рікотти (традиційний італійський молочний продукт з сироватки). У різних фруктових салатах полуниця добре поєднується з листям базиліка.

Червона смородина

red-2369440_960_720
Смородина багата антиоксидантами
Фото: pixabay.com

Калорійність: 33 ккал на 100 г


Червона смородина – одна з найбільш низькокалорійних ягід. Крім того, як і полуниця, і інші червоні ягоди, вона покращує кровообіг і стане відмінним союзником в боротьбі з симптомами "тяжкості" в ногах. Багата антиоксидантами, червона смородина уповільнює старіння клітин. Як ми бачимо, абсолютно неможливо не звернути увагу на таку корисну ягоду.

В якому вигляді найкраще вживати червону смородину?

Її можна їсти як саму по собі, так і у фруктовому салаті, із знежиреним сиром або навіть в якості приправи до м'яса. З червоної смородини можна приготувати різні освіжаючі напої. Тим же, хто не надто піклуватися про свою талії, можна порекомендувати ніжне порічкове желе.

Гуава

tropical-3391575_960_720
Гуава містить багато кальцію
Фото: pixabay.com

Калорійність: 33 ккал на 100 г


Крім низької калорійності, цей екзотичний фрукт містить майже в п'ять разів більше вітаміну С, ніж в апельсині, і досить багато кальцію. М'якоть білої або рожевої гуави містить велику кількість білка, як правило, добре переноситься кишечником.

З чим можна їсти гуаву?

Гуаву можна їсти як нарізавши на скибочки, так і додаючи в фруктові салати, і влітку, і взимку. Крім того, дуже смачні вишукані коктейлі з різних екзотичних фруктів.

Папайя

В тренді

papaya-771145_960_720[LS_TEXT]Папайя багата калієм /LS_TEXT]
Фото: pixabay.com

Калорійність: 33 ккал на 100 г

За своїм смаком м'якоть папайї нагадує диню, але при цьому містить менше калорій. У папайї більше вітаміну С, ніж у цитрусових, крім того, плоди папайї містять калій, кальцій і магній, що підвищують життєвий тонус, стимулюють імунну систему і запобігають серцево-судинні захворювання. Папайя поліпшує травлення, але може викликати алергічну реакцію.

Як правильно вживати папайю в їжу?

Папайю їдять в сирому вигляді, вичавлюють сік або використовують для приготування салату, заправляючи лимонним соком. Для використання в стравах, що піддаються тепловій обробці, плоди папайї необхідно порізати. Зелені плоди можуть використовуватися навіть в солоних стравах.

Кавун

watermelon-1969949_960_720
Кавун чудово втамовує спрагу
Фото: pixabay.com

Калорійність: 30 ккал на 100 г

Кавун, без сумніву, сама літня ягода. Не занадто солодкий і низькокалорійний, у своїй м'якоті кавун містить близько 90% води. Тому він добре освіжає і втамовує спрагу. Кавун очищає організм від шлаків і має сечогінну дію; багатий калієм і містить вітаміни А, В і С.

Що можна приготувати з кавуна?

Кавун можна їсти цілими часточками, порізавши на шматочки, а можна приготувати освіжаючий напій або фруктовий салат.

Айва

ornamental-quince-2684072_960_720
Айва врятує від розладу кишечника
Фото: pixabay.com

Калорійність: 28 ккал на 100 г

Айва дуже схожа на яблуко або грушу, проте містить менше калорій. Високий вміст рослинних волокон захищає слизову оболонку кишечника і ефективно при розладі травлення.

Що приготувати з айви?

Айву завжди піддають термічній обробці і, на жаль, дуже часто додають багато цукру. Це збільшує її калорійність і зменшує вміст вітамінів. Якщо ви ретельно підраховуєте кількість калорій, що містяться в вашому раціоні, будьте обережні з цукром: постарайтеся тільки злегка підсолодити пироги або компот з айви або скористайтеся замінником цукру або медом.

З айви роблять желе і різні кондитерські вироби, звичайно, дуже поживні і калорійні, які добре поєднуються з твердими сирами. Але, на жаль, погано поєднуються з дієтою.

Лимон

citrus-3246129_960_720
Лимон багатий на вітамін С 
Фото: pixabay.com

Калорійність: 26 ккал на 100 г

Жовті або зелені лимони практично не містять калорій. Зате містять багато вітаміну С і антиоксидантів, які уповільнюють старіння клітин. Якщо ви збираєтеся використовувати цедру лимона, вибирайте екологічно чисті плоди. Після того, як ви розрізали лимон, постарайтеся якомога швидше використати його в їжу: при контакті з повітрям вітаміни швидко розпадаються.

Як можна використовувати лимон?

Щоб витягти з лимона максимальну користь, цей фрукт найкраще вживати в сирому вигляді. Сік лимона поліпшить смак ваших страв і салатів; з лимона можна приготувати сорбет, торт або цукерки.

Ревінь

rhubarb-2357834_960_720
До складу ревеню входять мікроелементи
Фото: pixabay.com

Калорійність: 15 ккал на 100 г

Згідно з ботанічною класифікацією стебло ревеню є овочем, але вживають його в їжу саме як фрукт. Завдяки рекордно низькому вмісту калорій ревінь впевнено займає лідируючу позицію в списку найбільш низькокалорійних фруктів.

Ревінь багатий мікроелементами (кальцієм, магнієм і калієм), а також вітамінами С і К; стимулює травлення і допомагає позбутися від болю в шлунку. Однак ця рослина має і послаблюючий ефект: вживаючи його вперше, будьте обережні.

Як готувати ревінь?

Найчастіше ревінь вживають в їжу у вареному або печеному вигляді, використовують для приготування пирогів або компотів, і часто з додаванням великої кількості цукру. Якщо ви хочете зменшити калорійність ваших страв, замініть цукор цукрозамінником.

Пам'ятайте, що фрукти – дуже корисна і низькокалорійна "здорова" їжа, особливо якщо їх вживають замість солодких десертів і цукерок. Однак при використанні цукру або жирів фрукти швидко втрачають своє дієтичне значення. 

Нагадаємо, раніше ми радили, як використовувати застарілі фрукти і овочі. Сайт "Сьогодні" також розповідав, які які фрукти потрібно обов'язково є з кісточками.

Дивіться відео, як зробити фрукти смачними і корисними:

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Їсти ягоди щодня
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як бюджетно оновити гардероб
Хакнути
Сольник зірки
DOROFEEVA
31 липня / 20:00
5 головних концертів липня
Чи гідний сервіс на відпочинку в Україні?
Дізнатися більше про відпочинок
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Липень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
25 - 31 липня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Чи зможеш відрізнити дизайнерський одяг від речей з ринку?
Спробувати
Де купатися
Топ пляжів недалеко від Києва
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти