Рожева і фіолетова: в Україні почали вирощувати екзотичні сорти картоплі

21 лютого 2019, 11:30
Бульби мають яскраве і незвичайне забарвлення

Картопля, яка дивує кольором. Рожева – "Хортиця", фіолетова – "Солоха". Ці сорти – гордість українських вчених-селекціонерів. Вони переконують: різнокольорова картопля бере не тільки смаком, але і корисними властивостями.

Реклама

Чудо-картоплю створювали протягом десяти років. Щоб добитися потрібного кольору, схрещували українські сорти з американськими.

"Це екологічно чистий продукт, створений методами стандартної селекції без залучення генетично модифікованих організмів", – говорить Ірина Тимошенко, завідуюча відділом біотехнологій і біотехнологічних систем Інституту картоплярства України.

Так і з'явилися у вчених дієтичні сорти з низьким вмістом крохмалю і приємним смаком.

Реклама

"Ці сорти мають таке забарвлення завдяки пігменту антоціанів, який є дуже хорошим антиоксидантом. Саме ці пігменти борються проти старіння шкіри, підвищують імунітет, знижують рівень цукру в крові", – розповідає Софія Лященко, заввідділом технологій виробництва та зберігання Інституту картоплярства України.

Читайте також:

Фіолетова картопля – справжня космічна їжа. Вперше таку картоплю вивели американські вчені – для космонавтів, що працюють у відкритому космосі, – щоб боротися з впливом радіації.

Реклама

"Хортиця" і "Солоха" вважаються елітними сортами картоплі. Коштують в середньому 120 грн за кілограм. Фіолетову і рожеву картоплю купують ресторани для екзотичних страв і для дитячого харчування.

В Інституті картоплярства кажуть – минулого року кольорові бульби були в дефіциті, продали всю. На цей рік сподіваються – такого не буде, тому що посадили більше.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про модну зараз їжу чорного кольору. ККрім цього, сайт "Сегодня" писав про головні фуд-тренди 2019 року.