Різдвяний піст: календар харчування на кожен день

13 листопада 2019, 12:54
Піст триватиме 40 днів – з 28 листопада по 6 січня

Під час посту церква дозволяє вживати тільки рослинну їжу Фото: freepik.com

Щороку 28 листопада починається 40-денний Різдвяний піст, який триває до 6 січня включно і завершується святом Різдва Христового. Цей пост в народі називають Пилипівським, тому що напередодні – 27 листопада – відзначають день пам'яті святого апостола Пилипа.

Дивіться відео, як дотримуватися Різдвяного посту:

Реклама

В цілому Різдвяний піст вважається нестрогим. Згідно з церковним Уставом, у всі дні посту виключаються будь-які продукти тваринного походження – м'ясо, молоко і яйця. Рибу можна їсти по суботах і неділях, а також в церковні свята, якщо вони припадають на вівторок і четвер. Також не можна вживати алкоголь – тільки в деякі дні можна випити келих червоного вина.

Читайте також:

Основу поста складають сирі, варені, тушковані, запечені, солоні страви. Дозволено готувати салати, є соління і консервовані овочі та фрукти, супи, запіканки, рагу, пироги, вареники. Не заборонено пити соки, морси, киселі і чай.

Реклама

Пост має на увазі не тільки обмеження в їжі, але і певний внутрішній настрій, духовне очищення, інакше він перетвориться в дієту.

Різдвяний піст 2019-2020 – харчування по днях

Основа посту – рослинна їжа

Реклама

З 28 листопада по 19 грудня:

  • Понеділок: гаряча рослинна їжа без додавання рослинного масла;
  • Вівторок, четвер, субота, неділя: гаряча рослинна їжа з рослинним маслом, риба;
  • Середа, п'ятниця: сухоїдіння. У їжу вживається тільки "сира" їжа, яка не пройшла термічну обробку. Дозволяються овочі, фрукти, горіхи, гриби і мед;
  • На 4 грудня випадає свято Введення в храм Пресвятої Богородиці. На честь цієї події можна дозволити собі рибу і червоне вино в невеликій кількості.

З 20 грудня по 1 січня:

  • Понеділок: гаряча рослинна їжа без олії;
  • Вівторок, четвер: гаряча рослинна їжа з рослинним маслом;
  • Середа, п'ятниця: сухоїдіння;
  • Субота: гаряча рослинна їжа з рослинним маслом, риба;
  • 1 січня, після настання Нового року, можна дозволити собі трохи вина.

З 2 по 6 січня:

Після посту розговляються сочивом

  • Понеділок, середа і п'ятниця – сухоїдіння;
  • У вівторок і четвер – гаряча їжа без олії;
  • Всі вихідні дні – гаряча їжа з рослинним маслом.
  • У Різдвяний святвечір (6-го січня) потрібно дотримуватися особливо суворого посту. Не можна сідати за стіл до появи першої зірки.

Розговлятися слід сочивом – це особливий вид куті, який складається з зерен пшениці або рису, замочених у воді. Сочиво підсолоджують медом, додають туди сухофрукти, мак, родзинки і горіхи.

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали, кому можна не дотримуватися посту.