Різдвяні страви в Україні: що повинно бути на святковому столі

5 січня 2020, 12:00
Дізнайтеся, що має бути на столі на Різдво

На Різдво готують пісний борщ або капусняк

Різдво в Україні святкують 7 січня. Для багатьох людей це одне з найважливіших родинних свят. Святий вечір відзначають напередодні, 6 січня.

Дивіться відео, як православні відзначають Святвечір:

Реклама

І на Святий вечір, і на Різдво люди готують особливі святкові страви. У Святвечір вони мають бути пісними, зате різдвяний стіл рясніє м'ясними стравами.

Читайте також:

Реклама

Що потрібно приготувати на Різдво (Святвечір)

Вечір напередодні Різдва – останній вечір Різдвяного посту. У Святвечір, 6 січня, нічого не їли до тих пір, поки на небі не з'являлася перша зірка. Тому що саме в цей час, як говорить Біблія, і народився Ісус Христос. Лише після появи зорі, що несе благу вість, приступали до святкової трапези. І хоча складалася вона з пісних страв, називалася багатою вечерею, бо на столі було багато страв.

Трапезу було заведено починати з куті – ритуальної каші, звареної з пшениці, ячменю або рису. У кутю традиційно додавали мак, родзинки, колоті горіхи і мед. А в деяких регіонах страву присмачували цукатами, варенням і навіть мармеладом.

Реклама

До святкового меню також входили вареники з різними начинками, пісний борщ або капусняк (їх подавали разом з пампушками або млинцями), салати з овочів, голубці, пироги, смажена риба і численні соління. З напоїв на столі можна побачити було узвар – солодкий різдвяний компот із сухофруктів.

Чому на Різдво готують 12 страв

У Святвечір, 6 січня, за традицією наших предків готують 12 страв. У християнстві вони символізують 12 апостолів, учнів Христа, присутніх на таємній вечері. Також вважається, що 12 страв на святковому столі вказує на побажання щасливих 12 місяців нового року для всієї родини. Число "12" для страв вечері напередодні Різдва характерно не тільки для православних, така ж кількість має місце у католиків Литви.

Що обов'язково приготувати на Різдво

На Різдво закінчується 40-денний піст, і господині готують святкову вечерю з великою кількістю м'ясних страв. Варять холодець, роблять крученики, начиняють ковбаси, запікають птицю і м'ясо, засолюють окіст. Як і на Святий вечір, в центрі столу ставлять кутю, але тепер в неї можна додавати масло, молоко і вершки.

За вечерею співають різдвяні пісні, згадують все гарне, що сталося за рік, що минає, і бажають один одному міцного здоров'я і добробуту.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати 12 пісних страв. "Сьогодні" також ділилися рецептом різдвяного Львівського сирника.