Куди поїхати у відпустку

Як правильно худнути

Якщо обгоріли на сонці

Модні джинси

Тести

Найдорожче

Як приготувати кутю на Святвечір

Різдвяний сочевник, або Святий вечір, щорічно відзначають 6 січня

Кутя – це найголовніше, що має стояти на столі на Святвечір. І якщо ви визначаєтесь, які пісні страви поставити на стіл, то тут знайдете 5 оригінальних рецептів. Ну а якщо шукаєте варіанти смачної і розсипчастої куті – класичної, з родзинками і медом, з рису та інші – знайдете їх нижче.

У кутю можна додавати сухофрукти, фрукти і ягоди, розпарений мак, горіхи, а в деяких випадках і мармелад, і льодяники (але це швидше виняток з правил), а також всілякі спеції і прянощі за смаком.

Класичний рецепт куті

depositphotos_27054957_m-2015

Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 1 склянка пшениці
  • 3 склянки води
  • 1/2 склянки маку
  • 1/2 склянки порізаних горіхів
  • 1/2 склянки родзинок
  • 2-3 ст. ложки меду

Спосіб приготування:

  1. Пшеницю, підготовлену для куті, промити і замочити у воді на 4 години. Розмоклу крупу залити водою і варити на слабкому вогні до готовності.
  2. Пшениця має стати м'якою, але не розваритися повністю. Якщо потрібно, в процесі варіння підлити води.
  3. Мак подрібнити в кавомолці.
  4. Горіхи порізати. Світлі родзинки без кісточок залити на 30 хвилин теплою водою.
  5. Змішати пшеницю, мак, горіхи, родзинки, додати мед за смаком і все перемішати.
  6. Подавати кутю холодною.

Кутя з родзинками і горіхами в духовці

depositphotos_40780409_m

Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 2 склянки пшениці
  • 1 склянка маку
  • 1/2 склянки цукру
  • 3 ст.л. меду
  • дрібка солі
  • родзинки
  • грецькі горіхи

Рецепт приготування:

  1. Чотири склянки води довести до кипіння. Додати пшеницю і знову закип'ятити.
  2. Відкинути пшеницю на друшляк, промити холодною водою.
  3. Викласти в чавунець, залити водою (на два пальці вище рівня пшениці), додати сіль і довести до кипіння.
  4. Накрити щільно кришкою і поставити до духовки, розігрітої до 160 °С. Через 30 хвилин вимкнути вогонь і залишити в теплій духовці ще на 1,5-2 години, поки вся вода не вбереться.
  5. Мак промити і залити окропом на 2-3 години. Потовкти у ступці (або розтерти в блендері), поки не з'явиться "молочко". Важливо добре розтерти мак, щоб він став м'яким. Всипати цукор і перетерти ще раз.
  6. Додати мак і мед до пшениці, добре перемішати. Всипати розпарені родзинки і подрібнені волоські горіхи.

Кутя з рису

В тренді

depositphotos_52877257_m

Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • Пшениця – 500 г
  • Вода
  • Мак – 200 г
  • Горіхи і сухофрукти
  • Мед – 2 ст.л.

Рецепт приготування:

  1. Пшеницю перебрати і добре промити. Залити холодною водою і залишити на ніч. Вранці акуратно злити рідину.
  2. Влити чисту воду (її має бути вдвічі більше, ніж пшениці). Довести до кипіння і зменшити вогонь до мінімуму. Готувати, поки пшениця не вбере всю воду. Це займе 2-3 години. Якщо вода википить раніше, додати трохи більше рідини. Найкраще варити кутю в глиняній каструлі.
  3. Мак залити на ніч окропом. Вранці процідити через марлю. Потім протерти за допомогою блендера або ступки (так збережеться макове молочко). Підготовлений мак потрібно зберігати в холодильнику, оскільки він має властивість швидко скисати.
  4. До готової пшениці додати тертий мак, мед (Асмік Гаспарян вважає за краще використовувати суміш гречаного і квіткового), колоті горіхи, курагу, інжир і журавлину. Можна додати вишневе варення за смаком.
  5. Наприкінці відрегулювати густоту куті, додавши кип'ячену воду або узвар.

Кутя з курагою, родзинками і горіхами

depositphotos_39043525_m-2015

Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 350 г пшениці
  • 50-100 г маку
  • 2-3 ст. л. меду
  • 100 г волоських горіхів або фундука
  • 100 г родзинок
  • 100 г кураги

Рецепт приготування:

  1. Пшеницю промити і замочити у воді на 2-3 години.
  2. Відварити пшеницю на середньому вогні 2,5-3 години. Вона має стати м'якою, але не розваритися.
  3. Мак залити окропом на 30 хвилин. Потім воду злити, а мак розтерти до появи "макового молочка".
  4. До пшениці додати мед за смаком, перемішати.
  5. Ізюм і курагу залити теплою водою, дати трохи постояти.
  6. Горіхи очистити і підсушити в духовці або підсмажити на сковороді. Трохи остудити і порубати.
  7. До пшениці додати мак, горіхи, родзинки і нарізану курагу, перемішати.

Тут зібрані рецепти оригінальних м'ясних страв на Різдво.

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Робити зарядку для ніг
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як заготовити компот з абрикос
Хакнути
Сольник зірки
DOROFEEVA
31 липня / 20:00
5 головних концертів липня
Чи гідний сервіс на відпочинку в Україні?
Дізнатися більше про відпочинок
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Липень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
25 - 31 липня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Чи зможеш відрізнити дизайнерський одяг від речей з ринку?
Спробувати
Де купатися
Топ пляжів недалеко від Києва
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти