Рецепти на Водохреща: обрядове печиво "хрести"

18 січня 2020, 07:00
Таке печиво було прийнято їсти вранці 19 січня і запивати освяченою водою

На Водохреща готують особливу випічку

У Водохресний Святвечір, 18 січня, всі релігійні господині обов'язково печуть "хрести" – особливе обрядове печиво. У різних регіонах оформлення печива може відрізнятися за формою, але найчастіше беруть дві однакові смужки тесту і накладають одну на іншу, злегка придавлюючи зверху. Серцевину "хреста" і його краю прикрашають горіхами або сухофруктами.

Дивіться відео про цілющі властивості цілющої води:

Реклама

C випічкою цього печива пов'язано багато прикмет. Наприклад, якщо "хрест" добре пропечений, красивого золотистого кольору, то він подарує успіх, здоров'я і благополуччя. Якщо "хрест" з надлому тріщинами, то він передрікає зміни в долі і труднощі. А ось недопекшійся або горілий "хрест" принесе печаль, горе і хвороби. Такі "хрести" їсти не можна. Невдалу випічку треба згодувати птахам на вулиці. За прикметами, небесні створіння позбавлять від неприємностей.

Читайте також:

Реклама

"Хрести" з пісочного тіста

Печиво на Водохреща / Фото: Pinterest

Час приготування:

Реклама
  • 1 годину

Інгредієнти:

  • 250 г борошна
  • 1 яйце
  • 125 г масла
  • 2,5 ст. ложки цукру
  • 1 чарка коньяку або рому
  • Сіль і ванілін за смаком

Спосіб приготування:

  1. Холодне вершкове масло нарізати, розтерти пальцями разом з борошном в крихту.
  2. Додати сіль, цукор і ванілін, перемішати.
  3. Влити алкоголь і розбити яйце. Замісити тісто і охолодити його протягом півгодини.
  4. Розділити тісто на кілька частин. Кожну частину скачати у вигляді джгута і укласти їх один на одного хрестом.
  5. Печиво покласти на застелений пергаментним папером деко і випікати в розігрітій до 180 ° С духовці до золотисто-рум'яного кольору.

"Хрести" з медового тіста

Медові "хрести" / Фото: Pinterest

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • 2 склянки борошна
  • 300 г меду
  • 2-3 ст. ложки рослинної олії
  • 100 г очищених горіхів (волоських, мигдалю, фундука)
  • 1 ч. ложка прянощів (кориці, ванілі, імбиру, мускатного горіха)
  • Лимонна цедра
  • 1 ч. ложка соди
  • Ізюм

Спосіб приготування:

  1. Ядра горіхів подрібнити в дрібну крихту. Перемішати з медом, додати олію, прянощі і натерту на дрібній тертці лимонну цедру.
  2. Масу перемішати, всипати змішану з содою борошно і замісити тісто.
  3. Розкачати його, вирізати виїмкою або ножем "хрестики", покласти зверху родзинки і запекти в духовці.

"Хрести" з пісного тіста

Пісні "хрести" / Фото: Pinterest

Час приготування:

  • 1 годину

Інгредієнти:

  • 400 г борошна
  • 120 г крохмалю
  • 150 мл олії
  • 150 мл води
  • 1 склянка цукру
  • 1 пакетик ванільного цукру
  • Сіль
  • 1 ч.л. розпушувача
  • Родзинки, цукати або мармелад

Спосіб приготування:

  1. Розпушувач змішати з борошном. У миску всипати просіяне борошно і крохмаль. Влити олію і перемішати.
  2. Цукор, ванільний цукор і сіль розчинити у воді. Воду з цукром додати в борошняну масу, перемішати і замісити м'яке, еластичне, що не липнуче до рук тісто.
  3. Розкачати тісто в пласт, товщиною 7-10 мм і нарізати широкими смугами.
  4. З смужок тесту зробити хрестики і прикрасити їх шматочками цукатів, родзинками або мармеладом.
  5. Викласти хрести на деко (маслом змащувати не потрібно) і випікати при температурі 180 ºC градусів близько 15 хвилин (печиво не зарум'янюється зверху).

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали про найсильніших ритуалах на Водохреща . Ми також ділилися порадами, як правильно занурюватися в ополонку .