Рецепти страв з чорноплідної горобини: готуємо наливки, компот і пиріг

11 жовтня 2019, 07:53
Аронія достигає у вересні і жовтні

Чорноплідна горобина по-іншому називають аронією. Це соковита і смачна ягода з солодкуватим і дещо терпким смаком.

Дивіться відео, якими ягодами ласувати восени і взимку:

Реклама

Горобина багата на вітамін С, каротин, а також калій та інші корисні мікроелементи. Вживання черноплодки у свіжому вигляді показано за проявів анемії та авітамінозу. Найчастіше з горобини готують різні настоянки і випічку.

Настоянка з горобини з вишневим листом

Реклама

Из рябины делают настойки
Фото: Pixabay

Час приготування:

Реклама
  • понад 3 години

Складові:

  • 2 склянки чорноплідної горобини
  • 400 г цукру
  • 1 л горілки
  • 2 л води
  • 2 ст. ложки лимонної кислоти
  • Трохи вишневих листя

Спосіб приготування:

  1. Гарненько вимийте горобину і просушіть її. Потім ретельно потовчіть ягоди і змішайте їх з вишневим листям.
  2. Налийте в каструлю води і закип'ятіть її. Після цього опустіть туди суміш з горобини і листя. Варіть ягоди близько чверті години.
  3. Потім зніміть їх з плити й охолодіть. Обов'язково процідіть заготовку, що вийшла, через марлю. Тепер потрібно додати до відвару горілку, цукор і лимонну кислоту.
  4. Перемішайте отриману суміш до повного розчинення цукру, розлийте її по пляшках і приберіть на 7-10 днів в темне прохолодне місце.
  5. Після завершення зазначеного терміну настоянка буде готова до вживання. До речі, вона дуже добре впливає на травлення.

Читайте також:

Настоянка чорноплідної горобини на горілці

Рябиновая настойка
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • понад 3 години

Складові:

  • 2 склянки чорноплідної горобини
  • 2 склянки коньяку
  • 1 ст. ложка меду
  • 2 ст. ложки дубового лубу

Спосіб приготування:

  1. Рецепт дуже простий. Спочатку залийте коньяком горобину а потім додайте туди ж мед і луб.
  2. Розлийте по пляшках суміш і настоюйте її в прохолодному місці приблизно 2,5-3 місяці.

Пиріг з горобиною і яблуками

Тертый пирог с ягодами

Терпкий смак чорноплодки прекрасно поєднується з пісочним тістом.

Час приготування:

  • 1.5 години

Складові:

  • 300 г якісного маргарину чивершкового масла
  • 2 склянки пшеничного борошна
  • 2 ч. ложки соди
  • 2 ч. ложки свіжовичавленого соку лимона
  • 2 яблука і 2 склянки цукру
  • стакан чорноплідної горобини
  • 1 ч. ложка ванільного цукру

Спосіб приготування:

  1. Спочатку розпочніть приготування тіста Візьміть борошно, просійте його і перемішайте з невеликою кількістю цукру і содою.
  2. Заздалегідь дістаньте масло з холодильника, щоб воно було м'яким, покладіть в глибоку миску. Перетріть масло з борошняної сумішшю до отримання однорідної маси.
  3. Після цього ретельно переберіть ягоди горобини на предмет гілочок і промийте їх. Покладіть горобину на друшляк і дочекайтеся, поки вода повністю стече.
  4. Висушіть її, потовчіть і змішайте з цукром. Вимийте і почистіть яблука, обов'язково видаливши серцевину.
  5. Поріжте їх на тоненькі скибочки і збризніть соком лимона. На наступному етапі приготування покладіть до яблук горобине пюре і ванільний цукор.
  6. Гарненько все перемішайте. Підготуйте форму для пирога – вистелити її пекарським папером. Не забудьте змастити її маслом.
  7. Покладіть у форму 2/3 тіста і розрівняйте його. Потім викладіть начинку і прикрийте її тістом, що залишилося.
  8. Духовку розігрійте до 180 ° С і випікайте пиріг приблизно 40 хвилин до утворення скоринки золотистого кольору.

Компот з чорноплідної горобини і яблук на зиму

Час приготування:

  • понад 3 години

Складові:

  • 150 г аронії
  • 5 ст. л. цукру
  • 5 солодких яблук

Спосіб приготування:

  1. Яблука помити і нарізати часточками, горобину помити і зняти з гілочок.
  2. Скласти яблука і горобину в банку, залити окропом, накрити блюдцем і залишити на 10 хвилин.
  3. Через 10 хвилин воду злити в рондель, довести до кипіння, додати цукор.
  4. Залити гарячим сиропом ягоду, закрити кришкою, перевернути банку догори дном, накрити пледом і залишити в такому вигляді до повного охолодження.
  5. Зберігати компот з яблук і горобини в сухому темному місці.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами заготовок з калини. "Сьогодні" також розповідали про користь шипшини.