Цукор не завжди шкідливий. Фото: pixabay.com
Одні зізнаються, що жити не можуть без цукру, а інші вважають його настільки шкідливим продуктом, що намагаються повністю виключити його зі свого раціону. Істина ж, як завжди, десь посередині: цукор потрібен нам, але його надлишок може викликати проблеми зі здоров'ям.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Отже, у що краще не вірити:
- Міф 1. Одні види цукру корисніші за інші
Ні. Етикетки на полицях супермаркетів рясніють назвами: крім звичного нам білого цукру, можна придбати коричневий, та ще й різних сортів. Насправді і білий, і коричневий цукор містять приблизно однакову кількість калорій, а додавання до коричневого цукру меляси (патоки) збільшує вміст в ньому поживних речовин лише незначно.
- Міф 2. Цукор викликає звикання подібно наркотику
Ні. Багатьом з нас складно відмовитися від цукру – солодкий чай, шоколадка з кавою тощо. Однак дослідники запевняють, що жодних даних про те, що цукор здатний викликати звикання, досі отримано не було.
- Міф 3. Вживання великої кількості цукру і солодощів може викликати діабет
Ні. Виникнення діабету першого типу ніяк не пов'язане з вживанням солодкого. Хвороба ця аутоімунна – власні антитіла організму починають знищувати бета-клітини підшлункової залози, відповідальні за вироблення інсуліну. Причини виникнення цієї форми діабету досі неясні, але кількість цукру, що з'їдається, на це не впливає.
- Міф 4. Цукрозамінники корисніші за цукор
Ні. Безліч досліджень свідчать про те, що замінники цукру зовсім не невинні. Вони можуть сприяти набору ваги, збільшувати ризик розвитку діабету другого типу, а також викликати серцево-судинні захворювання.
- Міф 5. Цукор треба взагалі виключити зі свого раціону
Ні. Цілком очевидно, що надмірне вживання цукру може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям, а одного цукру недостатньо для забезпечення всього організму необхідними вітамінами і мікроелементами.