Ознаки, що вказують на брак жирів у раціоні

11 лютого 2016, 04:05
На тлі нестачі жирів у раціоні харчування можуть розвиватися деякі захворювання

Нестача жирів у раціоні може призвести до проблем зі здоров'ям. Фото: gs.by

Багато хто з нас жирну їжу сприймає як шкідливу, тому намагається не їсти нічого жирного. А разом з тим, нестача жирів у раціоні харчування призводить до серйозних проблем зі здоров'ям, пише likar.info.

Є чимало захворювань, які розвиваються на тлі нестачі жирів у раціоні харчування. До таких недуг, наприклад, відносяться хвороби печінки і жовчного міхура і навіть захворювання серця (при недостатності омега-3 жирів).

Реклама

Якщо кількість жирів у раціоні харчування недостатня, то у людини виникають такі симптоми:

Сухість шкіри. Недостатнє вживання жирів призводить до сухості, в'ялості і підвищеного лущення шкіри. Також підвищується ймовірність алергічних висипань і погіршується стан волосся. Такі зміни виникають через погіршення засвоєння жиророзчинних вітамінів (оскільки організму не вистачає жиру).

Погіршення пам'яті і порушення розумової діяльності. Також виникають проблеми з концентрацією уваги.

Реклама

Непереборне почуття голоду, яке виникає незабаром після вживання їжі, збідненої жирами.

Порушення зору. Брак жирових речовин призводить до сухості слизової оболонки очей, що призводить до свербіння, почервоніння і втоми очей. На цьому тлі підвищується ймовірність збільшення внутрішньоочного тиску і розвитку глаукоми.

Проблеми з боку серцево-судинної системи. Нестача жирів може призвести до накопичення холестеринових бляшок у судинах, що призводить до розвитку атеросклерозу та ішемічної хвороби серця.

Реклама

Швидка стомлюваність і слабкість, оскільки жири є хорошим джерелом енергії.

Сильна спрага, що виникає на тлі порушення обміну речовин.

Від нестачі жирів поправляються

Перехід на знежирену дієту часто закінчується не схудненням, а набором ваги. Чому так відбувається? Причина в тому, що при нестачі жирів у раціоні харчування організм поповнює нестачу енергійного матеріалу з вуглеводів. Вуглеводи легко трансформуються в жири, які відкладаються в різних частинах тіла.

У жінок брак жиру в організмі може призвести до серйозних наслідків. У нормі організм жінки повинен містити 18-22% жирів. При істотному зменшенні цього показника виникають болі в суглобах, порушується гормональний фон, а внутрішні органи можуть зміщуватися. Так, при виснаженні організму часто опускаються нирки і перекручуються сечоводи.

Складаємо раціон

Щоб збагатити свій раціон харчування корисними жирами, слід взяти на озброєння наступні рекомендації:

- За кількістю калорій жири повинні складати не менше третини всього раціону. За обсягом і масою харчових продуктів це небагато, оскільки жирна їжа досить калорійна.

- Найбільш корисними жирами для організму є омега-3 і омега-6 жирні кислоти. Вони у великій кількості містяться в рибі, горіхах, оливковій та лляній олії.

- Вживання їжі, багатої насиченими жирами, краще обмежити. Це фастфуд, напівфабрикати і кондитерські вироби.