Постимо зі смаком: три рецепти вишуканих страв з гарбуза, грибів і мюслі

5 березня 2017, 14:00
На закуску гриби з журавлиною під горіховою шубою, як основне блюдо – гарбуз, фарширований кіноа, а на десерт – батончики з пластівців, насіння і горіхів

Гриби і горіхи - завжди вдале поєднання.

ГАРБУЗ, ФАРШИРОВАНИЙ КІНОА

Реклама

Інгредієнти (на 4 порції):

  • Гарбуз 1,5 кг
  • Кіноа (або рис) 120 г
  • Морква 2 шт.
  • Родзинки 100 г
  • Лук 2 шт.
  • Часник 2 зубчики
  • Коріандр кілька гілочок
  • Оливкова олія 2 ст. л.
  • Сіль, перець за смаком

Приготування (60 хвилин):

Відварити кіноа в киплячій підсоленій воді, дотримуючись часу, вказаного на упаковці.

Реклама

Замочити родзинки в гарячій воді. Коли вони розбухнуть, злити зайву воду.

Очистити цибулю, моркву і часник. Цибулю і часник дрібно нарізати. Моркву нарізати середніми кубиками. Коріандр дрібно нарубати.

З гарбуза зрізати верхню частину і акуратно видалити ложкою насіння. У нагрітої з оливковою олією сковороді обсмажити цибулю і часник. Потім додати моркву, посолити, поперчити і готувати близько 10 хвилин. Зняти сковороду з плити, додати кіноа, родзинки і коріандр. Перемішати.

Реклама

Нафарширувати приготовленою начинкою гарбуз, накрити верхньою частиною і запікати в попередньо розігрітій до 180° С духовці 40 хвилин.

ШАМПІНЬЙОНИ З ЖУРАВЛИНОЮ

Інгредієнти (на 6 порцій):

  • Печериці 450 г
  • Волоські горіхи 1/4 чашки
  • Часник 2 зубчики
  • Оливкова олія 1 ст. л.
  • Лук-шалот 1/2 чашки
  • Шавлія 2 ст. л.
  • Розмарин 2 ч. л.
  • Чебрець 1/4 ч. л.
  • Морська сіль 1/4 ч. л.
  • Чорний мелений перець за смаком
  • Сушена журавлина 1/3 чашки
  • Винний оцет 1 ч. л.
  • Петрушка 1/4 чашки

Приготування (60 хвилин):

Розігрійте духовку до 200 градусів. Велике деко застеліть папером для випікання. Видаліть ніжки печериць. До кухонного комбайну або до чаші блендера викладіть 1 стакан волоських горіхів, подрібніть 15-20 разів.

Нагрійте великий сотейник на середньому вогні і додайте трохи оливкового масла, подрібнені волоські горіхи, дрібно нарізану цибулю-шалот, подрібнені шавлію, розмарин і чебрець. Посоліть, поперчіть. Готуйте 5-7 хвилин, часто помішуючи. Зніміть з вогню, додайте журавлину і винний оцет. Посоліть, поперчіть.

Гриби нафаршируйте сумішшю, посипте волоськими горіхами. Випікайте 15-20 хвилин. Прикрасьте блюдо рубаною петрушкою.

ДОМАШНІ БАТОНЧИКИ МЮСЛІ З БАНАНОМ

Інгредієнти (на 6 порцій):

  • Вівсяні пластівці 170-200 г
  • Вівсяні висівки 1 ст. л.
  • Сухофрукти (фініки/родзинки/чорнослив/курага) 100 г
  • Горіхи, насіння (будь-які) 80 г
  • Насіння льону 2 ст. л.
  • Насіння кунжуту 2 ст. л.
  • Банан (дуже стиглий) 1 шт.
  • Арахісова паста (натуральна, без гідрогенізованого масла) 1 ст. л.
  • Мед (за бажанням), стевія або цукор 1 ст. л.
  • Масло кокосове 3 ст. л.
  • Кориця 1 ч. л.
  • сіль дрібка

Приготування (90 хвилин):

Духовку розігріти до 180 градусів. Деко застелити папером для випічки, рівним шаром розподілити пластівці і відправити їх до духовки підсушитися на 20-25 хвилин, вони повинні стати золотистого кольору.

Сухофрукти промити і замочити хвилин на 15-20.

Подрібнити половину горіхів ножем (не дуже дрібно). До чаші блендера скласти іншу половину горіхів, сухофрукти, арахісову пасту, мед, пробити пульсуючими рухами кілька разів.

Порада: не закидайте до чаші блендера всі горіхи і насіння одночасно (особливо темні за кольором, наприклад, чорний кунжут і насіння льону – їх краще взагалі не подрібнювати): це може забарвити масу в сірий колір, і ваші батончики матимуть непривабливий вигляд).

Банан розім'яти до стану пюре. До глибокої миски відправити вівсяні пластівці і висівки, горіхи, подрібнену масу з блендера, насіння льону та кунжуту, бананове пюре, кокосове масло, корицю і дрібку солі.

Суміш ретельно перемішати, дати постояти 5-10 хвилин, щоб пластівці набрякли. Маса повинна бути липкою, але не сильно вологою. Якщо суміш суха, додайте трохи води (можна меду або пару ложок олії). Якщо ж навпаки, додайте ще 1-2 ложки висівок.

Перекласти масу на деко, застелене пергаментом (або до силіконової форми), щільно утрамбувати. Випікати 40-50 хвилин в розігрітій до 180 градусів в духовці.

Витягти з форми, остудити і розрізати пласт на невеликі батончики. Після повного охолодження вони будуть щільнішими і хрусткішими. Їх можна зберігати в морозильній камері до 2-3 місяців, переклавши кожен шаром пергаментного паперу, в контейнері, який щільно закривається.

Дякуємо за рецепти шеф-кухарю проекту "Здоровий Київ".