За принципом гарвардської піраміди – спосіб схуднути, не відмовляючись від улюбленої їжі

13 березня 2016, 14:00
Щодня – каші, овочі, а риба, горіхи і квасоля – через день

Весняна лихоманка схуднення набирає силу.

Ніколи так багато не думається про літо, як навесні. Притому думається з надією за ці три місяці змінити життя настільки кардинально, щоб у відпустку відправитися бадьорим, красивим і з ідеальною фігурою. Тому саме в ці перші весняні дні переривається інтернет в пошуках ідеальної дієти.

ПРИВІТ ІЗ ГАРВАРДА. "Один з найдієвіших і популярних способів організувати раціон – так звана Гарвардська піраміда здорового харчування, – розповідає к. м. н., дієтолог Олександра Кириленко. – Це не дієта в повному розумінні слова, а, скоріше, стиль харчування, який допоможе стати більш струнким і здоровим. Принцип цієї піраміди – робити акцент на вживанні простих продуктів, які допомагають зміцнити здоров'я, знижуючи ймовірність виникнення хронічних недуг. Вони знаходяться на нижніх поверхах піраміди. Загальний же закон піраміди такий: чим вище розташування тих чи інших продуктів, тим рідше їх потрібно включати в свій раціон".

Реклама

Отже, кожен день потрібно їсти цільнозернові каші, хліб з борошна грубого помелу, макаронні вироби з твердих сортів пшениці, рослинні масла без термічної обробки. "Тільки оливкова олія холодного віджиму витримує високі температури, не перетворюючись на канцероген", – уточнює дієтолог Оксана Скиталінська. Також щодня на вашому столі повинні бути овочі (причому в достатку, 2/3 від кожної порції), фрукти, ягоди (300-400 г). Вони – джерело клітковини, необхідної для транзиту "відходів виробництва" і вітамінів. Через день їмо горіхи і боби (по 50-100 г), по 1-2 яйця, рибу і нежирні сорти м'яса (філе птиці, кролятину). Розмір порції при цьому повинен бути розміром з вашу долоню без пальців. Тричі на тиждень – кисломолочні продукти (по 200 г, порція твердого сиру – розміром з два складених пальця). І раз на місяць як делікатес – продукти з верхівки піраміди: вони джерело шкідливих трансжирів, непотрібного цукру, канцерогенів.