Перловка: користь і шкода для здоров'я

17 березня 2020, 15:35
Чому потрібно включити перловку в свій раціон

Перловку треба довго варити, як і довго заспокоювати розсердженого Скорпіона

Перловку роблять з ячменю , однієї з найдавніших культивованих на Землі рослин. Для тих, у кого ця крупа не найулюбленіший продукт, є багато приводів включити її в свій раціон. В першу чергу, через користі для організму. У перловці багато заліза, білка, а головне – клітковини, корисної для травлення.

Читайте також:

Реклама

Для максимального оздоровчого ефекту вчені рекомендують їсти перловку кожен день: готувати з неї каші, супи і рагу, додавати в салати, пекти хліб з перлової муки.

Користь перловки для здоров'я

Перловку треба довго варити, як і довго заспокоювати розсердженого Скорпіона

  • Перловка містить ряд вітамінів, мінералів та інших корисних рослинних компонентів. У ній є цинк, селен, мідь, марганець, залізо, йод, хром, нікель, калій, кальцій та інші корисні речовини. Багата перловка і вітамінами групи В, А, D, Е, Н і РР;
  • Перлова крупа відрізняється високим вмістом клітковини, яка зменшує відчуття голоду і продовжує почуття ситості. Це може навіть сприяти втраті ваги;
  • Клітка в складі перловки допомагає налагодити травлення;
  • Перлову крупу рекомендують їсти для профілактики артриту та артрозу;
  • Перловка запобігає утворенню каменів у жовчному міхурі, сприяючи нормальній роботі жовчного міхура і зменшуючи ризик хірургічного втручання;
  • Перлова крупа допомагає знизити рівень "поганого" холестерину в крові, а також очистити судини і нормалізувати тиск;
  • Перловка корисна для профілактики діабету другого типу;
  • Клітковина та інші корисні сполуки, що містяться в перловки, можуть боротися з деякими видами раку, особливо з раком товстої кишки;
  • Перловка покращує здоров'я шкіри і волосся, а також відновлює обмінні процеси, насичуючи клітини киснем;
  • Перловка корисна при захворюваннях сечостатевої і сечовивідної систем.

Дивіться відео, як правильно зберігати крупи і спеції:

Реклама

Шкода перловки для здоров'я

  • Перловка містить глютен, тому її слід уникати всім, у кого алергія на злаки або їх непереносимість;
  • Крупа не рекомендується людям, у яких є захворювання шлунково-кишкового тракту. Наприклад, перловку не можна їсти при підвищеній кислотності;
  • При вагітності вживання перловки лише в деяких випадках може негативно позначитися на організмі, коли спостерігається надмірне її вживання.

Як варити перловку

Час приготування:

Реклама
  • більше 3-х годин

Інгредієнти:

  • 1 стакан крупи
  • 3 склянки води

Спосіб приготування:

  1. Крупу перебрати, помити і залити водою на кілька годин.
  2. Злити воду, обполоснути і помістити в ємність для приготування.
  3. Додати води з розрахунку – 1 стакан крупи на 3 склянки води.
  4. Поставити на середній вогонь і готувати близько 50 хвилин.
  5. Обов'язково пробувати, коли перловка стане м'якою – готово.

Нагадаємо, раніше вчені заявили, що перлова каша сприяє схудненню . Ми також ділилися рецептом класичного розсольнику з перловкою .