Отрута для щурів і формальдегід: в українському майонезі знайшли небезпечні речовини

8 серпня 2017, 15:33
Найшкідливішим виявився "легкий" майонез – в ньому корисних для людини речовин лабораторія взагалі не виявила

Найпоширеніша причина смерті в Україні – хвороби системи кровообігу. А майонез може стати головним помічником у розвитку цих хвороб. За підсумками минулого року в Україні виготовили 120 тисяч тон майонезу.

Виробники вже давно змінили рецепт французького соусу і не приховують, що кладуть в популярний продукт. У лабораторії спеціально для програми "Ранок з Україною" перевірили майонези. Результат досліджень приголомшив навіть вчених – в продукті знайшли формальдегід, який також використовується в моргах для бальзамування.

Реклама

"Добавка Е385, або ж по-простому отрута для щурів. Виробники не приховують і прямо пишуть, що вона є в складі майонезу. Але кількість не вказують", – розповідає експерт з харчових продуктів Олена Сидоренко. Допустима концентрація добавки Е385 в харчових продуктах встановлена на рівні 50-300 мг/кг. Але скільки її в майонезі насправді, залишається лише гадати.

Крім цього, в магазинному майонезі знайшли сахарин – речовина, яка пояснює багаторічну тягу до соусу. "Коли ми вживаємо майонез з сахарином і відчуваємо цей присмак, нам хочеться вжити його ще. Це стимулює до вживання продукту, як наркотик", – говорить Сидоренко.

Дієтологи також попереджають, що глутамат натрію і бензонат натрію мають канцерогенні властивості – це агресивні речовини отруйної природи.

Реклама

До речі, найшкідливішим виявився "легкий" майонез – в ньому корисних для людини речовин взагалі не виявилося. "Яєць там зовсім немає. Взагалі незрозуміло, для чого його можна використовувати", – дивується Сидоренко.

Але корисний майонез все-таки існує – його можна приготувати самостійно.

"Майонез зроблений на основі рафінованої соняшникової олії – рафінованої і дезодорованої. Тобто основа цього продукту вже шкідлива", – пояснює дієтолог Олена Яковенко.

Реклама

Але навіть домашній майонез не можна вживати більше двох столових ложок в день.