Основи вегетаріанства: користь і шкода від відмови від м'яса

1 жовтня 2019, 06:57
Існує п'ять поділів вегетаріанства

Кулінарні поради досвідчених господинь / Фото: Pexels

Вегетаріанство, суть якого полягає в тому, щоб харчуватися тільки рослинною і молочною їжею з відмовою від м'яса, дуже популярне. Скільки існує вегетаріанство, стільки ведеться суперечок про те, наскільки правильним є відмова від м'яса. Ми розібралися, в чому користь і шкода вегетаріанства.

Хто за і хто проти вегетаріанства – дивіться відео:

Реклама

Основи вегетаріанства

Крім того, що вегетаріанці не споживають м'ясо ні в якому вигляді, у них також є ряд правил, які, до слова, дуже перегукуються з принципами здорового харчування.

Реклама
  • Вони максимально використовують різноманітність рослинної їжі.
  • Вони вживають тільки "правильні" жири, які повинні бути поліненасиченими, щоб із користю засвоюватися організмом.
  • Вони завжди намагаються споживати свіжоприготовану їжу.
  • У них в раціоні багато продуктів із вітамінами і мінеральними речовинами, якими багаті сирі овочі і фрукти.
  • Вони їдять фрукти окремо від прийому їжі і роблять це не як десерт, як багато хто звик, а перед прийомом їжі.
  • Потрібно пити багато рідини протягом дня.
  • Страви, які їдять вегетаріанці, повинні бути ні холодними, ні гарячими – обов'язково теплими.

Читайте також:

Види вегетаріанства

Примітно, що немає одного виду вегетаріанства. У вегетаріанців є цілих п'ять поділів:

  1. Лакто-вегетаріанці – допускають в їжу молоко і мед, яйця під забороною.
  2. Ово-вегетаріанці – не їдять ніякої молочної їжі.
  3. Лакто-ово-вегетаріанці – допускають в їжу молоко, яйця і бджолиний мед.
  4. Вегани – не споживають жодних продуктів тваринного походження.
  5. Сироїдіння – тут дозволена обробка продуктів рослинного походження тільки при температурі не вище 40 градусів.

Читайте також:

Користь вегетаріанства

У тому, щоб відмовитися від вживання м'яса, є свої плюси.

Реклама

Проблема із зайвою вагою для вегетаріанців – це рідкість. Все пояснюється тим, що рослинна їжа, багата клітковиною, досить швидко заповнює шлунок, і з'являється відчуття ситості. Ви не їсте більше, ніж належить.

Крім того, серед вегетаріанців дуже мало людей із серцево-судинними захворюваннями. Це все тому, що в рослинній їжі немає холестерину, який відкладається на судинах і провокує розвиток інфаркту, атеросклерозу та інсульту.

Разом із тим вегетаріанці набагато рідше хворіють на онкологію. Це пов'язано з тим, що в фруктах і овочах багато вітамінів і антиоксидантів, які блокують процеси старіння і переродження клітин.

Недоліки вегетаріанства

Разом з перевагами відмова від м'яса несе в собі і недоліки.

Мабуть, основний недолік вегетаріанства є обмеження споживаного білка тваринного походження. Саме він є матеріалом для побудови тканин, імунних тіл і формених елементів крові.

Вегетаріанці помиляються, що такі білки можна замінити рослинними білками, такими як квасоля, горох, соя і боби. Але важливою відмінністю між ними є амінокислотний склад, який набагато гірше засвоюється організмом.

Крім того, у вегетаріанців не вистачає в організмі вітаміну А, якого багато в м'ясі.

Разом із тим вегетаріанці часто скаржаться на важку форму анемії. Все тому, що у них в організмі не вистачає легкозасвоюваного заліза, якого багато в червоному м'ясі.

Раніше ми з'ясовували, як побудувати здоровий режим харчування: п'ять головних принципів.