Осінній обід з буряка: готуємо суп, різото і салат

3 жовтня 2018, 12:27
Найкращі рецепти страв з буряка

Буряк можна купити будь-якої пори року. Фото:

Ми звикли додавати буряк до борщу, вінегрету і оселедця під шубою. Але з цього овоча багато приготувати багато інших страв – смачних і оригінальних.

Крем-суп з буряка

Реклама
Буряковий суп
Фото: receptam.net

Інгредієнти:

  • буряк – 400 г
  • картопля – 300 г
  • морква – 200 г
  • цибуля – 1 шт.
  • часник – 2 зубчики
  • овочевий бульйон – 1 л
  • сіль, перець за смаком
  • паприка – 1 ч.л.
  • йогурт (сметана, збиті вершки) – 200 мл
  • оливкова олія – 4 ст.л.
  • зелень

Рецепт приготування:

  1. Крупно ріжемо цибулю і картоплю. Обсмажуємо в оливковій олії на сильному вогні, постійно помішуючи, протягом 2-3 хвилин. Моркву нарізаємо кільцями і додаємо до картоплі, зменшуємо вогонь до середнього і продовжуємо обсмажувати до легкого золотистого кольору.
  2. Доводимо овочевий бульйон до кипіння і додаємо до овочів, солимо, перчимо, додаємо паприку і інші спеції за смаком. Варимо овочі до готовності (15-20 хвилин).
  3. Запечений буряк нарізаємо невеликими кубиками і додаємо до овочів, знову доводимо до кипіння і знімаємо з вогню. Дрібно рубаємо часник і додаємо до овочів. Пюрируємо суп блендером.
  4. При подачі додаємо до кожної тарілки йогурт (сметану, вершки) і дрібно посічену зелень (можна додати фісташки або інші горішки).
  5. Буряковий суп-пюре відмінно підійде для вегетаріанського і пісного меню, можна подавати до столу гарячим або холодним.

Бурякове різото

Реклама
Різото з буряка
Фото: receptam.net

Інгредієнти:

  • великий буряк – 1 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • рис карнаролі – 150 г
  • овочевий бульйон – 400 мл
  • біле сухе вино – 1/4 склянки
  • пармезан – 40 г
  • оливкова олія – 3 ст.л
  • козиний сир
  • волоські горіхи – 1 ст.л
  • рукола – середній пучок

Рецепт приготування:

  1. Для різото в глибокій сковороді нагріваємо оливкову олію, обсмажуємо кілька хвилин дрібно нарізану цибулю. До цибулі додаємо рис, обсмажуємо на середньому вогні близько 4-х хвилин, щоб рис повністю просочився олією. Додаємо вино і випаровуємо його.
  2. Буряк (сирий, варений або печений) пюрируємо в блендері або натираємо на дрібну терку. Половину бурякового пюре додаємо до гарячого бульйона.
  3. Далі додаємо до рису по одному ополонику гарячого бульйону, тушкуємо на середньому вогні, постійно помішуючи. Дуже важливо, щоб бульйон, який ми додаємо до різото, був гарячим: тримаємо його в окремій каструлі на маленькому вогні, додаємо його порціями – чекаємо, поки бульйон повністю вбереться, і тільки потім доливаємо нову порцію (помішувати різото весь час обов'язково).
  4. Коли рис буде майже готовий, додаємо другу половину бурякового пюре. У самому кінці додаємо сир, натертий на дрібній тертці. В середньому на приготування знадобиться 20 хвилин.
  5. Бурякове різото викладаємо в тарілки, прикрашаємо руколою, сиром і за бажанням рубаними волоськими горіхами.

Салат з буряка з сиром

Реклама
Салат з буряка і сиру
Фото: receptam.net

Інгредієнти:

  • буряк відварний – 200 г
  • петрушка – невеликий пучок
  • сир козячий (або сир) – 100 г

Для заправки:

  • оливкова олія – 2 ст.л
  • бальзамічний оцет – 2 ч.л
  • рідкий мед – 1 ч.л
  • сіль, перець – за смаком

Рецепт приготування:

  1. Буряк очищаємо, нарізаємо невеликими слайсами. Петрушку дрібно рубаємо. Сир розламуємо руками на невеликі шматочки.
  2. Збиваємо виделкою оливкову олію, бальзамічний оцет, мед, сіль і перець до однорідної емульсії.
  3. Викладаємо на тарілку буряк і сир, посипаємо петрушкою, поливаємо заправкою і подаємо до столу.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом салату з буряка і оселедця від Даші Малахової. Сайт "Сегодня" також розповідав, як приготувати гаспачо з буряка.

Дивіться відео, як правильно вибрати заморожені овочі: