Горіхи допомагають запобігти передчасній смерті

13 червня 2015, 04:50
Вживання лише половини жменьки горіхів щодня може скоротити ризик смерті від основних захворювань, показує нове дослідження

Фото: poltava.pl.ua

Вчені з Маастрихтського університету в Нідерландах виявили, що вживання, принаймні, 10 г горіхів на день призвело до зниження ризику смерті від респіраторних захворювань, таких як астма і емфізема, і нейродегенеративних захворювань, включаючи недоумство. Також горіхи знижували ризик розвитку діабету, раку і серцево-судинних захворювань, зокрема інфарктів і інсультів, повідомляє orthodox.od.ua.

Дослідники вивчили більше 120 тисяч голландських чоловіків і жінок у віці від 55 до 69 років. Вони оцінили, наскільки часто люди їли арахіс, інші горіхи і арахісове масло, а потім проаналізували взаємозв'язок із загальною смертністю від будь-якої причини і смерть від конкретної причини. Результати показали, що смертність від раку, діабету, респіраторних та нейродегенеративних захворювань була набагато нижче серед людей, які регулярно включали горіхи в свій раціон. Істотне зниження смертності спостерігалося вже при споживанні 15 г горіхів на день, або половини жменьки. При цьому високе споживання горіхів не було пов'язано з подальшим зниженням ризику смертності. Було також встановлено, що арахісова олія не має таких самих сприятливих властивостей. Фахівці пояснюють, що, ймовірно це пов'язано з тим, що в арахісовій олії містяться сіль і транс-жирні кислоти, які знижують її користь.

Реклама

За словами вчених, захисний ефект горіхів обумовлений наявністю в них різних корисних сполук, таких як мононенасичені і поліненасичені жирні кислоти, вітаміни, клітковина і антиоксиданти, які можуть зробити внесок у зниження показників смертності.