Небезпечні солодощі: чому шкідливо їсти покупні вафлі

24 січня 2018, 15:06
Експерти вважають, що готові вафлі краще не вживати в їжу

Вафлі Фото: pixabay.com

На гачку у вафель! Сигарети вкликають нікотинову залежність, а вафлі – цукрову, вважають медики.

"В упаковці вафель приблизно п'ять столових ложок цукру, що набагато вище, ніж п'ять денних норм вживання цукру", – говорить дієтолог Тетяна Громова-Годард.

Реклама

І солодкий порошок – це ще квіточки. Журналісти програми "Ранок з Україною" купили три пачки вафель – шоколадні, пломбірні і "зебра". Ці солодощі дали оцінити професійному кондитерові Юлії Бейкун. Дівчина стверджує, що якісний десерт можна розпізнати по запаху.

"Найбільш неприємна – це вафля "зебра". В її запаху присутній явний синтетичний аспект. Таку вафлю навіть не хочеться пробувати", – коментує Юлія.

Шоколадні і пломбірні вафлі пахнуть краще, але часто саме за допомогою ароматизаторів виробники маскують домішки. Тепер зверніть увагу на колір: яскраві вафлі йдуть в дуеті з ароматизаторами. Наші наче шоколадні, але тільки за рахунок какао-порошку. Від фруктів тільки назва і у фруктових вафель.

Реклама

"Додавати натуральний джем, желе і порошок з сушених ягід – це дуже дорого. Тому вафлі з полуничним смаком роблять з додаванням рожевого барвника і ягідного ароматизатора", – говорить Ніна Кільдій, керівник центру експертиз.

Економія – улюблена справа виробників, саме тому в начинку кладуть дешеве пальмове масло. Вафлі, в яке воно було додано, легко розтираються пальцями в жирну липку крихту.

А якщо заощадити на обробці пальмового масла, то воно перетворюється на суцільний маргарин і трансжири.

Реклама

"Уже давно доведено, що трансжири – це канцероген і основний винуватець серцево-судинних захворювань", – стверджує дієтолог Тетяна Громова-Годард.

Такий продукт завжди відчувається на язиці. Юлія Бейкун вирішила ризикнути і спробувати вафлю з пломбірним смаком.

"Це несмачно і дуже солодко. Тут дуже багато шкідливого жиру. Крім цього, я відчуваю восковий післясмак", – коментує кондитер.

Через шкідливі інгредієнти вафлі стають небезпечнішими, ніж картопля-фрі. У 100 грамах смаженої у фритюрі картоплі – 330 ккал. А в 100 грамах вафель (це три стандартних шматочка) – більше 500 ккал. Це все одно, що з'їсти півсклянки майонезу.

"Зловживання солодким веде до ожиріння і порушення обміну речовин", – нагадує дієтолог Тетяна Громова-Годард.

І це при тому, що вафлі – улюблений десерт дітей. Щоб зберегти здоров'я, краще приготувати вафлі в домашніх умовах.

"В натуральну вафлю часто йде вершкове масло, яйця, молоко, сіль, цукор, сода або розпушувач", – перераховує Юлія Бейкун.

Нагадаємо, раніше дієтологи назвали продукти, які варто назавжди виключити з раціону. А тренер Аніта Луценко розповіла, чим небезпечні трансжири для здоров'я.