Шеф-кухар Оля Геркулес / Фото: Сьогодні
Оля Геркулес – лондонська фуд-стилістка, шеф-кухарка і кулінарна письменниця українського походження. Дівчина народилася в Херсонській області, але пізніше переїхала вчитися та жити до Британії.
Оля Геркулес розпочала свою кар'єру кухаря після завершення курсу в школі їжі і вина Лейта в 2008 році. Пізніше Оля писала для журналу Джеймі Олівера і працювала фуд-стилісткою для різних видань. Свої кулінарні навички вона відточувала на кухні популярного в Лондоні ресторану "Оттоленгі".
Геркулес прославилася в 2015 році, коли опублікувала свою дебютну кулінарну книгу "Mamushka: Recipes from Ukraine & beyond" ( "Мамушка: рецепти з України і не тільки"). Так уродженка Херсонщини відразу стала кулінарною зіркою і "кулінарним відкриттям 2015 року".
Друга її книга "Kaukasis" – про страви з кавказьких країн: Грузії, Азербайджану, Вірменії, – а також Ірану, Росії і Туреччини. Незабаром до них приєдналася третя книга "Summer Kitchens", яка присвячена регіональним стравам України.
Хоча Оля також активно використовує запозичення з кавказької, азіатської і британської кухонь, основу її професійного репертуару складають саме українські страви. При цьому всі рецепти Геркулес адаптовані для Англії. Деякими з них вона ділиться у своєму Instagram.
Підібрали оригінальні рецепти Олі Геркулес, які зможете легко втілити в життя на своїй кухні:
Буряковий салат з яблуком і горіхами
Це чудова версія традиційного салату з буряка, яблук і волоських горіхів. Він готується дуже просто – тільки що зварений і натертий буряк, яблуко, оцет, олія, приправи. Замість волоських горіхів можна використовувати фундук, а також додати жменю ожини або чорниці.
Дивіться відео, як осучаснити український борщ і вареники:
"Буряк прекрасно поєднується з темними фруктами і ягодами. Сливи, вишня, ожина – просто виберіть що-небудь темне і кисле", – радить Оля Геркулес.
Пісний борщ з грибами
Це по-справжньому легкий і смачний обід. Візьміть жменю сушених грибів і залийте 200 мл гарячої води. Залиште мінімум на 15 хвилин. Додайте в каструлю гриби і грибний настій (без піщаного осаду) і залийте холодною водою.
Додайте крупно нарізані овочі (Оля використовувала цибулю, селеру, моркву). Варіть 45 хвилин – 1 годину. Потім видаліть овочі, але залиште гриби.
Наріжте і додайте в каструлю трохи картоплі. Обсмажте нарізану кубиками цибулю і терту моркву до м'якості на іншій сковороді.
Додайте нашаткований буряк і готуйте ще трохи. В кінці додайте нарізані листя і стебла буряків, 1/2 банки помідорів. Можна додати банку квасолі. Подавайте борщ з ложкою крем-фреш і кропом.
Кавуновий салат з фетою
"Кращі кавуни – в Херсонській області України, звідки я родом. Отже, було б злочином не приготувати кавуновий салат. Мені подобається поєднання шматочків кавуна з невеликою кількістю зелені, а ще – дрібно натерта фета. Я адаптувала інгредієнти, які були у моєї мами, отже – додайте лайм, лимон, кашмірський перець чилі, копчену сіль і оливкову олію. А ще – зелені і чорні оливки плюс фіолетовий і зелений базилік ", – поділилася рецептом Геркулес.
Сливовий пиріг з кремом
Складові:
Для тіста:
- 160 г борошна
- 1 чайна ложка розпушувача
- 50 г цукру
- 40 г холодної сметани (або крем-фреш)
- 80 г вершкового масла (замороженого і тертого)
- Кардамон і мускатний орех
- Крижана вода
Для начинки:
- 400 г стиглих фруктів або ягод
- 180 г жирних слівок
- 100 г цукру
- 2 яйця
- 2 ч.л. кукурудзяного борошна
Спосіб приготування:
- Змішайте всі інгредієнти для тіста, якщо потрібно, додайте трохи крижаної води. Зберіть в кулю, накрийте і залиште в морозильній камері на 5 хвилин або в холодильнику мінімум на 15 хвилин.
- Застеліть дно великої форми (28 см) папером для випічки. Коли тісто охолоне, розподіліть його по формі, зробивши пальцями бортики.
- Зверху викладіть нарізані сливи.
- Перемішайте всі інгредієнти для крему і полийте сливи. Якщо хочете, посипте коричневим цукром.
- Випікайте в духовці при температурі 180 ºC близько 40 хвилин.
Нагадаємо, раніше ми ділилися секретами заварювання чаю від королівського постачальника.