Рис. Фото: pixabay.com
Згідно з результатами дослідження американських фахівців, опублікованих в American Journal of Clinical Nutrition, вживання круп і продуктів з них може стати ефективним способом схуднення.
До своїх висновків вчені прийшли, підвівши підсумки восьмитижневого експерименту за участю 81 людини у віці 40-65 років. Спочатку два тижні всі учасники їли однакові продукти, що містять оброблене зерно. Потім добровольців розділили: частину з них залишилася на колишньому харчуванні, тоді як інша частина почала їсти тільки страви з цільного необробленого зерна. За вмістом білків, жирів і вуглеводів раціон в двох цих групах був однаковим.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЕ
В результаті в учасників, які їли багато цільнозернових продуктів, кишечник містив більшу кількість бактерій Lachnospiraceae і менше – Enterbacteriaceae. Таке співвідношення мікроорганізмів забезпечило кишкової флори нормальний pH і зробило її вільної від запалень. Також виявилося, що їжа з цільного зерна призвела до зниження рівня споживаних калорій.
Найбільш корисними, як розповіли дієтологи в статті, є натуральні цільнозернові крупи – не подрібнені і без багаторазового очищення. Каші з вівса, коричневого рису, ячменю та інших цільнозернових круп містять більше клітковини і мікроелементів, завдяки чому сприяють зниженню маси тіла і зменшують ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи, заявили фахівці.
Нагадаємо, раніше експерти назвали чотири кращих сніданки для схуднення.