Названо несподівану шкоду фастфуду: нове дослідження вчених

16 січня 2018, 06:16
Їжа з великим вмістом вуглеводів і жирів активує специфічні гени в кровотворних клітинах кісткового мозку

Фастфуд небезпечний для здоров'я. Фото: pixabay

"Західна дієта", яка характеризується високим вмістом жирів і вуглеводів, викликає реакцію імунної системи, подібну до тієї, що виникає при інфекціях, з'ясували вчені Боннського університету.

За їх даними, в результаті вживання такої їжі посилюється ризик хронічних запальних процесів і таких захворювань, як діабет і артеріосклероз.

Реклама

Експерименти проводилися на мишах, які протягом місяця харчувалися висококалорійним кормом з низьким вмістом клітковини. У підсумку в організмі гризунів розвинулися запальні процеси, а в крові відзначалися великі кількості гранулоцитів і моноцитів – білих кров'яних клітин (лейкоцитів), що беруть участь в боротьбі проти патогенних агентів.

Виявилося, що їжа з великим вмістом вуглеводів і жирів активує специфічні гени в кровотворних клітинах кісткового мозку. Ця ДНК відповідає за проліферацію (зростання тканин) і дозрівання клітин. Після переходу на звичайне кормове харчування гостре запалення зникло, проте навіть через чотири тижні відповідні гени були активні.

Показано, що важливу роль в активації запалення відіграють інфламасоми NLRP3 – білкові комплекси всередині імунних клітин, які зазвичай запускають реакцію запалення при контакті з мікроорганізмами. Однак поки невідомо, яким чином NLRP3 реагує на висококалорійну їжу.

Реклама

На думку дослідників, дієти з низьким вмістом вуглеводів і жирів дозволять знизити не тільки темпи поширення ожиріння серед людей, а й зменшити ризик хронічних захворювань.

Раніше вчені з'ясували, що фастфуд може захистити від серйозної хвороби. Дослідники знайшли дуже корисні для здоров'я властивості "швидкої їжі".