Медовий Спас-2021: кращі рецепти святкової випічки

11 серпня 2021, 11:02
Медовий Спас тому й медовий, що на столі має стояти мед і різна випічка з ним. Цього дня заведено готувати пироги, пряники та пісні млинці з медом, а також безалкогольні напої – збитень і квас

Кращі рецепти випічки на Медовий Спас

Медовий Спас щорічно відзначають 14 серпня. Цього дня починається двотижневий Успенський піст, який триває до 27 серпня. Свято отримало свою назву завдяки тому, що до середини серпня стільники у вуликах вже наповнені, і треба починати збирати мед. Зрозуміло, що невід'ємним інгредієнтом святкової випічки має бути мед – це не тільки данина традиції, а й дуже смачно. 5 цікавих рецептів до Медового Спасу знайдете нижче. У цьому матеріалі дізнаєтеся про найприємніші ціни на продукти для пікніка.

Медовий кекс з сухофруктами

Медовий кекс з сухофруктами

Реклама

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • Вода – 100 мл
  • Мед – 50 г
  • Сода для випічки – 0,5 ч. л.
  • Рафінована олія – 50 мл
  • Дрібка солі
  • Цукор – 120 г
  • Льняне борошно – 25 г
  • Пшеничне борошно – 130 г
  • Фініки – 100 г
  • Цедра одного апельсина

Спосіб приготування:

Реклама
  1. З фініків видалити кісточку і нарізати м'якоть кубиками.
  2. У мисці змішати воду, мед, соду, олію, фініки, цукор і апельсинову цедру.
  3. Додати лляне борошно, пшеничне борошно, сіль.
  4. Змастити форму рослинною олією, присипати борошном, відправити в форму тісто.
  5. Тісто має заповнити форму на 1/2 об'єму.
  6. Випікати при температурі 180 градусів – 35-40 хвилин. Готовність перевірити дерев'яною шпажкою.
  7. Дати кексу охолонути і дістати з форми.

Читайте також:

Запечені яблука з медом і горіхами

Печені яблука з вівсяними пластівцями

Час приготування:

Реклама
  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • Родзинки світлі – 1 жменя
  • Мед – 6-12 ч. л.
  • Горіхи – 50 г
  • Яблука – 6 шт.

Спосіб приготування:

  1. Яблука добре помити, обсушити, а потім акуратно вирізати з них серединку.
  2. Родзинки замочити в теплій воді і обсушити. Горіхи підсмажити і дрібно порубати.
  3. Викласти яблука на деко або в форму. Додати всередину родзинки, горіхи і по 1-2 чайні ложки меду.
  4. Запікати в розігрітій до 180 градусів в духовці 10-20 хвилин, доки не почне лопатися шкірка яблук.
  5. Перекласти на тарілку і злегка остудити.

Пісна медова коврижка

Кращі рецепти випічки на Медовий Спас

Час приготування:

  • 1,5 години

Інгредієнти:

  • Борошно – 440 г
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Сода – 1 ч. л.
  • Сіль – 1/2 ч. л.
  • Суміш мелених спецій для випічки – 5 ч. л.
  • Олія без запаху – 240 г
  • Мед – 340 г
  • Цукор – 200 г
  • Коричневий цукор – 95 г
  • Яйця – 3 шт.
  • Ванільний екстракт – 1 ч. л
  • Кава або міцний чай – 235 мл
  • Апельсиновий сік – 120 мл
  • Мигдальні пелюстки – за бажанням

Спосіб приготування:

  1. Яйця збити з цукром. Поступово вливати олію, потім мед, додати ваніль, продовжуючи збивати.
  2. Борошно змішати з розпушувачем, содою, сіллю і прянощами. Вмішати борошняну суміш в яєчно-медову.
  3. Влити каву або чай, апельсиновий сік і добре перемішати.
  4. Велику форму з отвором в центрі змастити маслом, за бажанням обсипати мигдальними пелюстками. Вилити тісто у форму.
  5. Випікати за 150 градусів 60-80 хвилин, до сухої зубочистки. Остудити хвилин 10-15 в формі, акуратно вивернути на решітку і повністю охолодити.

Пісне медове печиво

Медове печиво з бананом

Час приготування:

  • 40 хвилин

Інгредієнти:

  • Борошно – 3-4 склянки
  • Дуже стиглий банан – 1 шт.
  • Мед – 2 ст. л.
  • Цукор – 1 склянка
  • Розпушувач – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Банан почистити і розім'яти виделкою в пюре.
  2. Додати цукор, мед і нагріти суміш на водяній бані, доки цукор повністю не розчиниться.
  3. Всипати розпушувач, і після того, як суміш побіліє і збільшиться в об'ємі, зняти з водяної бані і остудити.
  4. У остигнулу бананову суміш ввести просіяне борошно і замісити тісто.
  5. Тісто розкачати в пласт завтовшки 6-8 мм і вирізати виїмкою фігурки або нарізати тісто ромбиками за допомогою ножа.
  6. Деко збризнути водою і викласти печиво. За допомогою пензлика змастити водою і посипати цукром.
  7. Випікати печиво близько 7-10 хвилин. Не пересушити.
  8. Остудити медове печиво на решітці.

Читайте також:

Медовий збитень

Медовий збитень з прянощами

Інгредієнти:

  • Питна вода – 1 л
  • Цукор – 3/4 склянки
  • Мед – 150 г
  • Лаврове листя – 3 шт.
  • Гвоздика, кориця, імбир – по 5 г кожного (імбир можна замінити м'ятою і хмелем – по 3 г)

Спосіб приготування:

  1. Налити воду в каструлю, в якій розчинити мед з цукром. Додати вибрані приправи і лаврове листя.
  2. Все кип'ятити на плиті близько 15 хвилин, при цьому потрібно постійно знімати піну.
  3. Прибрати з вогню і дати напою настоятися близько півгодини.
  4. Готовий збитень процідити через подвійний шар марлі і перелити в чайник. Знову довести до кипіння і залити по чашках.

І ще один цікавий рецепт – пиріжків з овочами – дізнаєтеся з відео.

Тут знайдете 3 рецепти випічки з маком до Медового Спасу.