Травневі свята: поради тренера, як відсвяткувати і зберегти фігуру

30 квітня 2017, 03:46
Ні в якому разі не приймайте спиртне з солодощами, в тому числі з фруктами. Це найгірше поєднання

Шашлики. Фото: pixabay

Напередодні затяжних травневих свят варто подбати не тільки про продукти для шашликів, а й про талію, яка повинна залишитися на своєму колишньому місці. Щоб добре відсвяткувати травневі свята і при цьому зберегти фігуру, необхідно більше рухатися, не є величезними порціями і не пити занадто багато алкоголю.

Такі поради дає фітнес-тренер Тетяна Годард, передає Новое время.

Реклама

Звідки в алкоголі калорії

Більшість спиртних напоїв досить калорійні. Наприклад, в 100 грамах абсолютно несолодких на смак і, зрозуміло, нежирних коньяку, горілки і інших міцних напоях міститься цілих 240 кілокалорій. Причому це "порожні" калорії, що не насичують організм, але провокують при цьому вовчий апетит і відкладаються "в запас".

В деякі несолодкі міцні напої (наприклад, текілу і коньяк) виробники додають цукор і карамель для поліпшення смаку і кольору. У дешевих їх видах використовують підсолоджувачі і (або) цукор.

Реклама

Вагу набирають від будь-якого алкоголю – навіть якщо вуглеводів в ньому немає. Вся справа в калоріях етилового спирту. Алкогольні калорії – це чиста енергія, яку організму необхідно витратити "позачергово", перш за все тому, що засвоєння міцного відбувається без перетравлення. Спирт потрапляє в печінку і змушує її працювати тільки на себе. В результаті вуглеводи і жири з їжі не переробляються, організм перестає спалювати жирові і вуглеводні запаси, переходячи на алкогольне паливо. Тим часом калорії з жирного м'яса і картоплі відкладаються на животі та стегнах.

Крім того, потрапляючи в печінку, алкоголь перетворюється в цитрати, які стають основою процесу, в ході якого з глюкози виділяються жирні кислоти. Таким чином, в печінці збільшується виробництво жиру – прямий шлях до печінкової жирової хвороби.

Не секрет також, що алкоголь розпалює апетит. Будь-який вид спиртного спочатку підвищує, а потім різко знижує рівень глюкози в крові, що провокує гостре почуття голоду. Керувати собою при цьому дуже складно, тим більше, що, випивши, чоловік втрачає контроль над собою. Звідси переїдання, причому перевага зазвичай віддається жирному і солодкому.

Реклама

Як правильно пити

Споживайте алкоголь повільно і робіть максимально великі інтервали: випивайте по 30-50 мілілітрів міцного напою не менш, ніж через півгодини після попереднього прийому. Наш організм здатний безболісно і навіть з користю переробляти строго певну кількість алкоголю. Це 50 грам міцних напоїв і 100 грамів сухого вина, випитих повільно, протягом півгодини.

Крім того, повільне споживання напоїв дозволить більш адекватно оцінювати зміну свого стану, щоб вчасно зупинитися, не переїсти і не перепити. А також не зробити багато інших необачних вчинків, про які доведеться згодом пошкодувати.

Приймати алкоголь потрібно з великою кількістю чистої води (або розбавляючи, або рясно запиваючи), але ні в якому разі не можна пити спиртне з газованими або солодкими напоями. Справа в тому, що алкоголь швидше всмоктується в кров з газами (саме тому шампанське вважається одним з найнебезпечніших для мозку) і набагато довше виводиться, провокуючи особливо важке похмілля.

Жорсткий головний біль гарантує неконтрольоване вживання будь-якого солодкого алкоголю, а також коктейлів: не тільки тому що в їх складі, як правило, є солодкий інгредієнт, але і тому, що в них намішано різні види напоїв, з якими організму складно розібратися. Це призводить до швидкого сп'яніння, а часом і до отруєння.

Перед і після вживання алкоголю рекомендується зробити зелений коктейль: кладете в блендер різні види зелені, додаєте води, збиваєте і випиваєте зі столовою ложкою висівок, краще лляних. Це чарівна суміш, яка швидко виводить токсини.

Що їсти

Будьте гранично обережні, не завалюйте організм кілограмами жирного м'яса з картоплею. За статистикою, на травневі свята в лікарні потрапляє стільки ж людей з проблемами шлунково-кишкового тракту і нападами панкреатиту, скільки і на новорічні.

Якщо ви плануєте робити шашлики з м'яса, беріть тільки нежирне. Ні в якому разі не купуйте магазинні замариновані шашлики: не секрет, що в більшості випадків це м'ясо "другої свіжості". Це ж стосується і риби. Мало того, що неякісними м'ясом і рибою можна отруїтися – в них можуть ще й бути яйця паразитів, що загрожує низкою важких захворювань, включаючи психічні розлади. А оскільки паразитологія у нас поки не розвинена, людина може роками хворіти, лікуватися від усього на світі, але не від паразитів, які вона "підхопила" одного разу на пікніку. М'ясо і рибу максимально добре прожарювати – тоді шанс заразитися гельмінтами буде набагато нижче.

Їжте поволі, невеликими порціями. М'ясо і рибу заїдайте якомога більшою кількістю зелені, свіжими овочами – вони прекрасно виводять токсини, полегшують процес травлення і діють набагато ефективніше, ніж будь-які ферментні препарати. Не рекомендуються гострі страви, що містять часник, хрін, цибулю, гірчицю, перець, оцет, – все це уповільнює окислення алкоголю. Ні в якому разі не приймайте спиртне з солодощами, в тому числі з фруктами. Це найгірше поєднання.

На природі побільше рухайтеся, грайте в бадмінтон, футбол і т.п. Не сидіть на місці, поглинаючи гігантські порції їжі і літри алкоголю. Якщо м'язи працюють, споживання енергії більше, значить, і алкогольні токсини швидше виводяться.