Масляна: традиції, обряди і головні страви свята

21 лютого 2020, 14:30
Головна страва української Масниці – вареники

Масляна-2021

Смачне і неймовірно ситне свято – на Масляну українці об'їдаються млинцями . Печуть їх з пшеничного, гречаного, кукурудзяного і вівсяного борошна. Багато млинців, а начинок ще більше – і солоні, і солодкі.

Але деяким одних тільки млинців на Масляну, яка в 2020 році пройде з 24 лютого по 1 березня, занадто мало. Етнографи кажуть, що символ Масляної в Україні – вареники. На свято кожна господиня готувала вареники з сиром, сметаною чи олією – тому і Масляна.

Реклама

Читайте також:

Це свято також називають Бабським тижнем або Колодієм, і символом свята, крім вареників, завжди була дерев'яна колодка, якою в жартівливій формі карали тих, хто не встиг створити нову сім'ю.

Вареники їли тільки з сиром, тому що в останній тиждень перед Великим постом українці не вживали м'яса , а готували страви з молока і борошна. На Масляну українці не тільки наїдалися, а й багато веселилися. У ці дні головними були жінки.

Реклама

Кожен день Масляного тижня вважається святковим. Люди ходили один до одного в гості і влаштовували масові гуляння, каталися на санках, конях, співали і раділи закінченню зими і початку теплої і лагідної весни. А старші хлопці і дівчата активно загравали один з одним, щоб після Пасхи зіграти весілля.


Рецепт вареників з сиром на Масляну

Реклама

Вареники з сирною начинкою

Час приготування:

  • 1 година

Калорійність:

  • 198 ккал на 100 г

Для начинки:

  • Яйце – 1 шт
  • 500 г сиру
  • Цукор – за смаком

Для тесту:

  • 2,5-3 склянки борошна
  • 1 стакан гарячої води
  • Сіль
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • 2 ст. л. сметани 25%

Спосіб приготування:

  1. У велику миску просіяти борошно з сіллю. Влити воду, додати вершкове масло і сметану. Перемішати і замісити тісто.
  2. Накрити його харчовою плівкою, залишити на 10 хвилин в теплому місці.
  3. Сир перекласти в миску, розтерти з цукром за смаком. Додати яйце і перемішати.
  4. Тісто для вареників розділити на три частини, дві з них накрити плівкою, щоб тісто не пересохло. З решти сформувати ковбаску. На присипаної борошном поверхні розкачати ковбаску в довгий пласт шириною 9-10 см.
  5. По центру викласти начинку для вареників – по 2 ст. л., через кожні 5 см. Довгий край пласта змастити водою. Скласти пласт вдвічі.
  6. За допомогою тонкого склянки вирізати з пласта гуртки. Руками защипнути краю. Покласти вареники на присипану борошном тацю і поставити в холодильник. Так само зробити вареники з тіста.
  7. У широкій каструлі закип'ятити воду. Вареники з сиром опускати порціями і варити, поки вони не спливуть.
  8. Шумівкою перекласти вареники на блюдо, змастити вершковим маслом. Подавати зі сметаною.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати млинці, які не забруднивши гору посуду . "Сьогодні" також ділилися рецептом смачних бананових оладок .