Запечений гарбуз в духовці з сиром. Фото: depositphotos.com
Запікання – найвдаліший спосіб приготування гарбуза. Запекти гарбуз не становить великих труднощів, а між тим, це повноцінна ситна страва.
Запечений гарбуз шматочками з моцарелою
Інгредієнти:
- Гарбуз (вже очищені і підготовлені шматочки) – 600 г
- Моцарела – 300 г
- Пармезан – 100 г
- Томати у власному соку шматочками – 400 г
- Лук-шалот – 2 шт
- Часник – 2 зубчики
- Оливкова олія – 4 ст.л.
- Чебрець – 2 гілочки
- Борошно для присипки – 3 ст.л.
- Сіль, перець – за смаком
Рецепт приготування:
- Гарбуз очищаємо і нарізаємо середніми кубиками. Обвалюємо у борошні й обсмажуємо до золотистого кольору в невеликій кількості оливкової олії. Викладаємо на паперовий рушник і залишаємо.
- У сковороді розігріваємо оливкову олію, до золотистого кольору обсмажуємо в ній часник і відкидаємо його, дрібно нарізану цибулю шалот обсмажуємо протягом 5 хвилин, додаємо томати, сіль, перець, обсмажуємо на середньому вогні, постійно помішуючи, протягом 15 хвилин.
- Розігріваємо духовку до 200 градусів.
- Моцарелу нарізаємо невеликими кубиками. Пармезан тремо на дрібну тертку.
- До жаротривкої форми викладаємо гарбуз, поливаємо її соусом, викладаємо дрібно рубані чебрець, присипаємо моцарелою, зверху – пармезан, залежно від форми все робимо або в один або в два шари. Відправляємо до духовки на 25 хвилин.
- Викладаємо гарбуз з сиром і соусом на тепле блюдо, можемо присипати сумішшю італійських трав.
Запечений цілим гарбуз з сиром
Інгредієнти:
- Гарбуз – 1 шт (до 1,5 кг)
- Сир грюєр – 200 г
- Сир пармезан – 50 г
- Вершки 10% – 200 мл
- Чебрець – 1 гілочка
- Сіль, перець – за смаком
Рецепт приготування:
- Гарбуз миємо, сушимо, зрізаємо верхівку, виймаємо столовою ложкою насіння.
- Сир грюєр натираємо на крупній тертці і відправляємо всередину гарбуза, потім заливаємо все вершками, зверху викладаємо шар пармезану. Між верхнім краєм гарбуза і начинкою повинен залишатися невеликий простір, приблизно чверть обсягу, інакше весь вміст виявиться зовні після 15 хвилин в духовці.
- Солимо, перчимо, додаємо гілочку чебрецю, накриваємо зрізаною верхівкою і відправляємо на 1 годину до духовки і готуємо при 180 градусах. Зовні гарбуз може злегка підгоріти, але це не страшно. Готова м'якоть повинна легко проколюватися виделкою.
- Подаємо гарбуз гарячим в супових тарілках, вичерпуємо м'якоть разом з вершковим соусом.
Порада: Сир грюєр можна замінити чеддером або пекоріно, за смаком додати табаско і мускатний горіх.
Нагадаємо, раніше вчені заявили, що гарбуз захищає від гіпертонії і допомагає захистити печінку. А дієтологи розповіли, кому не можна вживати гарбуз.
Дивіться відео про користь і шкоду гарбуза для здоров'я: