Шматочками і цілий: два рецепти запеченого гарбуза з сиром

3 листопада 2018, 12:55
Запечений гарбуз можна подавати як основну страву або гарнір

Запечений гарбуз в духовці з сиром. Фото: depositphotos.com

Запікання – найвдаліший спосіб приготування гарбуза. Запекти гарбуз не становить великих труднощів, а між тим, це повноцінна ситна страва.

Запечений гарбуз шматочками з моцарелою

Реклама
Запечений гарбуз з сиром шматочками
Фото: receptam.net

Інгредієнти:

  • Гарбуз (вже очищені і підготовлені шматочки) – 600 г
  • Моцарела – 300 г
  • Пармезан – 100 г
  • Томати у власному соку шматочками – 400 г
  • Лук-шалот – 2 шт
  • Часник – 2 зубчики
  • Оливкова олія – 4 ст.л.
  • Чебрець – 2 гілочки
  • Борошно для присипки – 3 ст.л.
  • Сіль, перець – за смаком

Рецепт приготування:

  1. Гарбуз очищаємо і нарізаємо середніми кубиками. Обвалюємо у борошні й обсмажуємо до золотистого кольору в невеликій кількості оливкової олії. Викладаємо на паперовий рушник і залишаємо.
  2. У сковороді розігріваємо оливкову олію, до золотистого кольору обсмажуємо в ній часник і відкидаємо його, дрібно нарізану цибулю шалот обсмажуємо протягом 5 хвилин, додаємо томати, сіль, перець, обсмажуємо на середньому вогні, постійно помішуючи, протягом 15 хвилин.
  3. Розігріваємо духовку до 200 градусів.
  4. Моцарелу нарізаємо невеликими кубиками. Пармезан тремо на дрібну тертку.
  5. До жаротривкої форми викладаємо гарбуз, поливаємо її соусом, викладаємо дрібно рубані чебрець, присипаємо моцарелою, зверху – пармезан, залежно від форми все робимо або в один або в два шари. Відправляємо до духовки на 25 хвилин.
  6. Викладаємо гарбуз з сиром і соусом на тепле блюдо, можемо присипати сумішшю італійських трав.

Запечений цілим гарбуз з сиром

Реклама
Запечений гарбуз цілком з сиром
Фото: receptam.net

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 1 шт (до 1,5 кг)
  • Сир грюєр – 200 г
  • Сир пармезан – 50 г
  • Вершки 10% – 200 мл
  • Чебрець – 1 гілочка
  • Сіль, перець – за смаком

Рецепт приготування:

  1. Гарбуз миємо, сушимо, зрізаємо верхівку, виймаємо столовою ложкою насіння.
  2. Сир грюєр натираємо на крупній тертці і відправляємо всередину гарбуза, потім заливаємо все вершками, зверху викладаємо шар пармезану. Між верхнім краєм гарбуза і начинкою повинен залишатися невеликий простір, приблизно чверть обсягу, інакше весь вміст виявиться зовні після 15 хвилин в духовці.
  3. Солимо, перчимо, додаємо гілочку чебрецю, накриваємо зрізаною верхівкою і відправляємо на 1 годину до духовки і готуємо при 180 градусах. Зовні гарбуз може злегка підгоріти, але це не страшно. Готова м'якоть повинна легко проколюватися виделкою.
  4. Подаємо гарбуз гарячим в супових тарілках, вичерпуємо м'якоть разом з вершковим соусом.

Порада: Сир грюєр можна замінити чеддером або пекоріно, за смаком додати табаско і мускатний горіх.

Реклама

Нагадаємо, раніше вчені заявили, що гарбуз захищає від гіпертонії і допомагає захистити печінку. А дієтологи розповіли, кому не можна вживати гарбуз.

Дивіться відео про користь і шкоду гарбуза для здоров'я: