Куряче філе Фото: valeria_aksakova/Freepik
Гомілки, крильця і ніжне філе – найдорожче, але не завжди найякісніше. Знайти на прилавках хорошу курятину – місія досить складна.
Експерти радять купувати м'ясо в магазинах. Кажуть, що на ринках курятина найчастіше обвітрена і несвіжа, оскільки в базарних реаліях немає умов для її зберігання. Але і запакована магазинна курочка – не показник якості. Роздута упаковка – перший показник несвіжої курятини. Потім йдуть запах і колір. М'ясо повинно бути рожевим, ні в якому разі не жовтим, кажуть експерти. Це стосується як магазинної курки, так і домашньої.
"Жовтий відтінок свідчить про те, що термін зберігання добігає кінця", – говорить харчовий технолог Лариса Баль-Прилипко.
Крім цього, завжди звертайте увагу на розмір філе. У магазинах воно важить більше 300 грамів.
"Вага нормального філе домашньої курочки складає 150-180 грамів, максимум 200 грамів", – коментує шеф-кухар Євген Чернуха.
Велика вага – ознака швидкого вирощування курки. Якщо домашня курочка зростає протягом 6 місяців, то фабрична – всього лише півтора. Все за рахунок корму з хімічними елементами в раціоні. До речі, на прискорене зростання можуть вказувати і прожилки на філе, які нагадують білу павутинку. Промити курку холодною водою і проварити – один із способів убезпечити себе від харчового отруєння.
"Більшість шкідливих речовин вийдуть в першу воду. Після цього курку можна готувати далі", – радить Євген Чернуха.
А якщо ви хочете смажити або запекти філе в духовці, варити його не потрібно, однак одного промивання буде мало. Бажано замочити грудки на кілька годин у воді з додаванням солі.
Для того, щоб визначити, наскільки свіже м'ясо ви купуєте, є старі і дієві методи. При натиску на філе не повинні утворюватися ямки, а якщо промокнути курку серветкою, вона повинна залишитися майже сухою.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав,як відрізнити пластиковий рис від справжнього. Ми також розповідали, як правильно зберігати крупи і спеції.