Журавлина: користь і шкода осінньої ягоди

13 листопада 2019, 12:05
Завдяки своїм корисним властивостям журавлина знайшла широке застосування при лікуванні різних захворювань

Увійти в довіру до Тельців складно, як і дістатися журавлини

Журавлина – популярний суперфуд. Найчастіше її вживаюь у вигляді соусу або соку. Журавлину також додають до начинок пирогів, запіканок і десертів. Її калорійність становить 28 ккал на 100 г.

Дивіться відео, якими ягодами краще ласувати восени і взимку:

Реклама

Ягоди журавлини – цінний харчовий і лікувальний продукт. Для американців журавлина – святкова ягода, без якої не обходиться жоден День Подяки.

Читайте також:

Реклама

Користь журавлини

Журавлина містить антиоксиданти

Журавлина багата на вітаміни, пектинові речовини, органічні кислоти і цукри. Ця осіння ягода містить:

Реклама
  • Лимонну, бензоевую, яблучну, хінну, олеанову кислоти, а також в незначних концентраціях щавлеву і бурштинову кислоти;
  • Вітаміни. Особливо вона багата на вітамін С;
  • Фруктозу і глюкозу, в меншій мірі – сахарозу;
  • Біофлавоноїди;
  • Бетаїн;
  • Макроелементи та макроелементи.

Ягоди журавлини корисні при різних хворобах. Вони сприяють:

Журавлина корисна для судин / Фото: Pexels

  • Зниженню рівня холестерину в сироватці крові, що визначається, ;
  • Зміцненню стінок судин;
  • Попередженню формування атеросклеротичних бляшок на стінках дрібних і середніх артерій;
  • Запобіганню утворенню тромбів;
  • Підвищенню працездатності;
  • Зменшенню запальних процесів.

Речовини, що входять до складу ягід, мають антибактеріальні властивості. Це пов'язано з тим, що вони перешкоджають прикріплення мікроорганізмів до слизистих оболонок, що вистилають різні органи.

Журавлина застосовується при інфекційно-запальних процесах сечовивідного тракту. На тлі її прийому всередину при циститах зменшуються дизуричні прояви (прискореного, хворобливого сечовипускання).

Шкода журавлини

Журавлину не можна їсти при гастриті

У деяких випадках від застосування журавлини слід відмовитися. Її не варто вживати:

  • При призначенні препаратів, які зменшують згортання крові (наприклад, варфарину, дабігатрану). Ягода підсилює їх дію, що може призвести до підвищеної кровоточивості;
  • Спільно з продуктами, в яких містяться великі концентрації щавлевої кислоти (щавель, шпинат, томати, петрушка, буряк), оскільки журавлина підсилює виділення з сечею її солей (оксолатів). Це може сприяти утворенню каменів у пацієнтів, які страждають на сечокам'яну хворобу;
  • При гастритах з підвищеною секреторною активністю і загостреннях виразкової хвороби, що вражає не тільки шлунок, але і також дванадцятипалу частину кишки.
  • Також не рекомендується застосовувати журавлину і продукти, що містять її, якщо є індивідуальна непереносимість ягоди. Це може призвести до розвитку алергічних реакцій.

Пиріг з журавлиною тертий

Тертий пиріг з журавлиною

Час приготування:

  • 1 година 20 хвилин

Калорійність:

  • 419 ккал на 100 г

Інгредієнти:

Для начинки:

  • 2 яйця
  • 300 г бороша
  • 200 г масла
  • 1/2 ч. л. розпушувача
  • 70 г цукру
  • 2 ст. л. сметани 10%
  • Дрібка солі

Для начинки:

  • 300 г журавлини
  • 5 ст. л. цукру
  • 4-5 ст. л. цукрової пудри
  • 70 г крохмалю

Спосіб приготування:

  1. Яйця збийте з цукром.
  2. Додайте м'яке вершкове масло, сметану и перемішайте.
  3. Всипте крахмал, сіль і розпушувач. Перемішайте, додайте частинами борошно і замісіть еластичне тісто.
  4. Розділіть на дві нерівні частини. Більшу частину загорніть у плівку і поставте до холодильника на 1 годину.
  5. Меншу частину загорніть в харчову плівку і поставте до морозилки на півгодини.
  6. Ягоди при необхідності розморозьте, змішайте з цукром і розімніть в пюре.
  7. Більшу частину тіста розкачайте, викладіть у форму і зробіть невеликі бортики.
  8. Розподіліть по всій формі з тістом начинку.
  9. Меншу частину тіста натріть на тертці і розподіліть поверх журавлини.
  10. Випікайте в розігрітій до 180 °С духовці 35-40 хвилин, до золотистого кольору. Дістаньте і трохи остудіть.
  11. Посипте журавлинний пиріг просіяною цукровою пудрою.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як спекти хліб з сушеною журавлиною. "Сьогодні" також ділились рецептом соусу з журавлини.