Китайський Новий рік: традиційні страви на свято

25 січня 2020, 07:00
Традиційні китайські страви на Новий рік

Китайські новорічні страви

Новий рік – одне з найпопулярніших і найважливіших свят у Китаї. У 2020 році дата його початку – 25 січня.

Дивіться відео, як відзначають Новий рік у Китаї:

Реклама

Деякі страви китайці готують на Новий рік через їх символічне значення. "Щасливу" їжу подають протягом всього 16-денного фестивального сезону, особливо під час святкової вечері напередодні Нового року, яка, як вважають, здатна принести удачу в наступаючому році. Причому важливі не тільки самі страви, а й процес їх приготування, а також способи подачі і прийому їжі.

Читайте також:

Реклама

Найбільш поширені китайські новорічні страви – пельмені, риба, спрінг-роли, локшина, десерти з рису і фрукти. Ми зібрали сім головних частувань та розповімо про їх символічне значення.

Риба

Риба з соєвим соусом і кунжутом

Реклама

Риба – обов'язкова страва на новорічному столі в Китаї. У китайській мові слово "риба" співзвучне зі словом "надлишок". Китайці вірять, що вживання страв з риби принесе прибуток і процвітання в наступному році.

Китайські пельмені

Пельмені з креветками

Пельмені цзяоцзи – одна з традиційних новорічних страв, особливо популярна на півночі Китаю. Вони нагадують традиційні човноподібні злитки срібла, які були в обігу в Китаї до грошової реформи минулого століття. Звідси і повір'я: чим більше пельменів з'їсти на Новий рік, тим багатшим станеш в наступаючому році.

Спрінг-роли

Спрінг-роли в фритюрі

Це млинці з рисового паперу, фаршировані різними начинками з овочів і круп, м'яса або риби, морепродуктів і зелені. Обсмажені у фритюрі, вони нагадують золоті злитки, тому є символом багатства і достатку.

Клейкий рисовий пиріг

Китайський новорічний пиріг / Фото: Pinterest

Новорічний пиріг няньгао з клейкої рисової муки – це одна зі святкових страв, що приносять удачу в новому році. До її складу також входять: цукор, каштани, китайські фініки і листя лотоса.

Коли китайці збираються в гості до друзів або родичів, щоб привітати їх з Новим роком, вони обов'язково приносять пиріг няньгао і за традицією говорять Nian Nian Gao Sun, що в перекладі означає "бажаємо вашій родині успіху і процвітання в кожному новому році".

Солодкі рисові кульки

Рисові кульки

Солодкі рисові кульки тан'юань – головне частування в Свято Ліхтарів, останній день новорічних гулянь. Те, як звучить назва страви, а також округла форма тан'юань, асоціюються з возз'єднанням і згуртованістю.

"Локшина довголіття"

Локшина з овочами і свининою

Вона, звичайно ж, символізує побажання довгого щасливого життя. Ця локшина довша за звичайну, і її не розрізають на коротші частини. Її можуть підсмажити і подати на тарілці, або відварити і додати в миску з бульйоном.

Мандарини і апельсини

Мандарини символізують золоті монети / Фото: Unsplash

Звичні у нас апельсини та мандарини в Піднебесній вважаються їстівним втіленням багатства – золотих монет. Але навіть більш значущим для китайців є те, як вимовляються назви цих цитрусових – вони звучать як "успіх" і "удача".

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали про традиції та історію Китайського Нового року. Ми також розповідали, що не можна робити в цей день.