Католицьке Різдво 2019: ТОП-5 рецептів святкових страв

24 грудня 2019, 11:44
Кращі рецепти на католицьке Різдво

Що готують на католицьке Різдво

25 грудня католики у всьому світі відзначають Різдво . У цей день прийнято збиратися всією сім'єю за святковим столом.

Дивіться відео про різдвяні традиції різних країн:

Реклама

Традиційні різдвяні страви у католиків відрізняються в залежності від країни, але зазвичай це запечена птиця, салати і гарніри з зимових овочів, десерти і гарячі напої. Ми зробили невелику добірку класичних рецептів.

Читайте також:

Реклама

Запечена качка з яблуками, журавлинним соусом і лимонним рисом

Запечена качка с яблуками і рисом

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

Реклама

Для качки:

  • Качка вагою близько 2-х кг
  • 3-4 кислих зелених яблука
  • Сіль, перець – за смаком

Для соусу:

  • 500 г журавлини
  • 200 г коричневого цукру
  • 1 паличка кориці
  • 5 бутонів гвоздики
  • Цедра і сік одного лимона
  • 180 г портвейну

Для рисового гарніру:

  • 2 чашки рису басматі
  • 4 чашки води
  • 1 ст. л. рослинного масла
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • Цедра 1/2 лимона
  • 1 головка часнику
  • 1 гілочка чебрецю
  • 1 ч. л. морської солі

Спосіб приготування:

  1. Потрошенную качку промити зовні і всередині, натерти сіллю і перцем.
  2. Яблука промити, видалити серцевину, розрізати на четвертинки, нафарширувати ними качку.
  3. Помістити качку в форму для запікання, налити 0,5 склянки води, накрити фольгою.
  4. Запікати на максимальній температурі близько 1,5 години, періодично поливаючи виділився жиром. Коли буде качка майже готова, зняти фольгу і дати підрум'янитися.
  5. Для журавлинного соусу всі складові скласти в глибоку каструлю, довести до кипіння і варити 15-20 хвилин. Остудити, вийняти цедру, корицю і гвоздику.
  6. Зробити гарнір. Рис промити до чистої води. Покласти в каструлю мультиварки рис, холодну воду, рослинне масло, сік і подрібнену цедру лимона (тільки жовту частину), цілу головку часнику, чебрець і сіль.
  7. Готувати в режимі "Молочна каша", після сигналу вийняти часник і чебрець, рис перемішати.
  8. Подавати запечену качку разом з журавлинним соусом і рисом.

Шведський салат з оселедця і буряка

Салат з буряком і оселедцем

Час приготування:

  • 20 хвилин

Інгредієнти:

  • 2 філе слабосоленої оселедця
  • 1 велика варений буряк
  • 4 середні варені картоплини
  • 1 невелика цибулина
  • 2 невеликих свіжих огірочка
  • 3 гілочки кропу

Для заправки:

  • 150 мл жирної сметани
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • 1 ч. л. меду
  • Сіль перець

Спосіб приготування:

  1. Філе оселедця нарізати невеликими шматочками, буряк, картопля і огірки – кубиками.
  2. Цибулину очистити і нарізати півкільцями. Кріп вимити, обсушити й подрібнити.
  3. Змішати в салатниці оселедець, буряк, картоплю і огірки. Посолити, поперчити за смаком.
  4. Перемішати сметану з лимонним соком і медом. Заправити салат і посипати його кропом.

Смажена брюссельська капуста з беконом

Гарнір з капусти

Час приготування:

  • 25 хвилин

Інгредієнти:

  • 4 смужки бекону
  • 2 ст.л. масла
  • 450 г брюссельської капусти, розрізаної навпіл
  • 1/2 великий цибулини, нарізаної
  • Сіль і мелений чорний перець

Спосіб приготування:

  1. Обсмажте бекон у великій сковороді на середньому вогні до хрусткої скоринки.
  2. Перекладіть на тарілку, застелену паперовим рушником, потім грубо наріжте.
  3. У тій же сковороді з беконом жир розтопіть масло на сильному вогні.
  4. Додайте цибулю і брюссельську капусту і готуйте, періодично помішуючи, поки кочанчики не стануть золотисто-коричневими, 8-10 хвилин.
  5. Приправте сіллю і перцем за смаком, поверніть бекон в сковороду і перемішайте. Подавайте смажену брюссельську капусту негайно.

Яблучний трайфл від Даші Малахової

Десерт з яблуками

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • 150 г сиру маскарпоне
  • 1-2 червоних солодких яблука
  • 50 г пісочного печива
  • 20 г вершкового масла
  • 1 ч. л. рослинного масла
  • Кориця
  • Цукор
  • Жменя фундука або волоських горіхів

Спосіб приготування:

  • Почистіть яблука, видаліть середину і наріжте середніми шматочками.
  • На розігріту сковорідку додайте по чайній ложці олії і вершкового масла. Обсмажте яблука, додавши цукор і корицю до смаку.
  • Потім додайте горішки і половину раскрошенного печива. Ще трохи обсмажте і можна вимикати.
  • Приготуйте крем – збийте міксером сир маскарпоне і вершки.
  • Розкладіть по склянках. Покладіть на дно склянки печиво, яке ви не обсмажували, далі крем і яблучну суміш.

Пряний різдвяний глінтвейн від Джеймі Олівера

Глінтвейн з прянощами

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • 2 клементина
  • 1 лимон
  • 1 лайм
  • 200 г дрібного цукру
  • 6 бутонів гвоздики
  • 1 паличка кориці
  • 3 свіжих лаврових листки
  • 1 мускатний горіх
  • 1 стручок ванілі
  • 2 зірочки анісу
  • 2 пляшки К'янті або інше італійського червоного вина

Спосіб приготування:

  1. Всі цитрусові помийте і обсушіть. За допомогою овочечистки зріжте смужки шкірки.
  2. Розігрійте велику каструлю на середньому вогні, додайте цитрусові кірки і вичавіть сік з клементинов.
  3. Додайте гвоздику, корицю, лавровий лист і дрібку натертого мускатного горіха. Розріжте навпіл стручок ванілі уздовж і додайте в каструлю. Потім додайте досить червоного вина, щоб покрити цукор.
  4. Варіть, поки цукор повністю не розчиниться в червоному вино, потім доведіть до кипіння. Продовжуйте кип'ятити на слабкому вогні протягом 4-5 хвилин, поки у вас не вийде гарний густий сироп.
  5. Зменшіть вогонь до низького, додайте бадьян і вино. Нагрівайте його протягом 5 хвилин на слабкому вогні.
  6. Готовий глінтвейн процідіть і вилийте в жароміцні келихи.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами смачних салатів на Різдво . "Сьогодні" також писали, як приготувати різдвяний кекс з апельсинами і шоколадом .