Католицький Великдень-2020: три рецепти святкового випікання

12 квітня 2020, 07:01
У католиків Західної Європи є свої власні оригінальні рецепти

2020 року православний Великдень відзначають 19 квітня, а католицький – 12 квітня. Майже кожна європейська країна може похвалитися фірмовим пасхальним випіканням. В Італії це панеттоне, коломба і торта Паскуаліна, в Англії – гарячі хрестові булочки і торт Сімнель, в Польщі – мазурек і ромова баба, в Греції – великодня коса з крашанками, а на Мальті – фігола.

Ми поділимося рецептами італійського кексу панеттоне, англійського пасхального торта і польської ромової баби.

Реклама

Панеттоне: рецепт на Великдень від Олексія Суханова

Панеттоне класичний

Час приготування:

  • понад 3 години

Інгредієнти:

Реклама
  • 500 г борошна
  • 200 г вершкового масла
  • 200 мл молока
  • 75 г свіжих дріжджів
  • 4 яйця
  • 75 г цукру
  • 0.5 ч.л. солі
  • 1 апельсин
  • 2 яєчних жовтки
  • 250 г родзинок
  • 1 ст.л. рослинної олії
  • 20 г мигдальних пелюсток
  • 0.5 ч.л. ваніліну

Спосіб приготування:

  1. Розкришіть дріжджі в миску, додайте тепле молоко, сіль, ванілін і 1 ст.л. цукру. Потім додайте 2 яйця і половину борошна, перемішайте. Знову додайте 2 яйця і борошно, що залишилося. Замісіть тісто.
  2. Візьміть розтоплене вершкове масло (воно не має бути гарячим, інакше жовтки згорнуться), 2 жовтки і 100 г цукру, перемішайте.
  3. Влийте масляну суміш в тісто і знову вимісіть руками. Накрийте, залиште тісто підходити в тепло на годину.
  4. Додайте терту апельсинову цедру і промиті родзинки. Знову дайте тісту підійти.
  5. Відправте тісто в підготовлену форму. Випікайте в розігрітій до 180 °С духовці близько 30 хвилин. Прикрасьте панеттоне мигдальними пелюстками.

Торт Сімнель

Торт Сімнель на Великдень

Реклама

Час приготування:

  • понад 3 години

Інгредієнти:

  • 175 г м'якого вершкового масла
  • 175 г світло-коричневого цукру
  • 2 ч.л. молотого імбиру
  • 2 ч.л. міксу спецій для пирога (кориця, мускат, гвоздика, кардамон)
  • 3 яйця
  • 225 г борошна
  • 2 ч.л.ванільного екстракту
  • 500 г міксу сухофруктів
  • 500 г білого або жовтого марципану
  • 1 яєчний білок, злегка збитий
  • Цукрова пудра

Спосіб приготування:

  1. Збити разом м'яке вершкове масло, цукор, спеції, яйця, борошно і ваніль на пишний світлий крем.
  2. Додати нарізані сухофрукти, перемішати.
  3. Змастити маслом і застелити пергаментним папером форму для випікання діаметром 18 см. Викласти половину тіста в форму.
  4. Робочу поверхню посипати цукровою пудрою і розкачати половину марципану в коло діаметром 18 см. Викласти марципан на тісто і обережно притиснути. Зверху розподілити тісто.
  5. Відправити в розігріту до 150 °С духовку на 2-2.5 години. Готовність перевірити зубочисткою. Остудити в формі.
  6. Перекласти торт на деко і зняти папір. Змастити верх збитим білком. Розкачати залишки марципану в коло трохи більше діаметру пирога.
  7. Викласти на торт і акуратно притиснути. Краї можна обрізати або красиво защипати. Змастити верх торта білком і повернути в духовку.
  8. Запекти під грилем до красивого золотистого кольору. Перед подачею остудити.
  9. Готовий торт прикрасити жовтими квітковими пелюстками або кульками з марципану.

Пасхальна ромова баба

Ромова баба

Час приготування:

  • 1.5 години

Інгредієнти:

  • 250 г вершкового масла
  • 200 г цукру
  • 4 яйця
  • 10 ванільного цукру
  • Терта цедра одного лимона
  • Дрібка солі
  • 500 г борошна
  • 10 г розпушувача
  • 200 г світлого родзинок
  • 2-3 ст.л. молока
  • Цукрова пудра

Спосіб приготування:

  1. Розм'якшене вершкове масло збити разом з цукром на пишну світлу масу.
  2. Продовжуючи збивати, додати по одному яйця. Всипати ванільний цукор, лимонну цедру і сіль.
  3. Борошно перемішати з розпушувачем і родзинками. Додати суху суміш до решти інгредієнтів. За необхідності додати трохи молока. Має вийти густе тісто.
  4. Заповнити тістом змащену маслом і присипану борошном круглу форму для кексу з отвором в центрі. Якщо тіста багато, розділити його на дві форми.
  5. Поставити в попередньо нагріту до 175 ° С духовку і випікати протягом години.
  6. Ромову бабу трохи остудити, потім обережно, перекинувши форму, викласти на кухонну решітку.
  7. Перед подачею до столу посипати цукровою пудрою або прикрасити глазур'ю.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про традиційні страви католицького Великодня.