Картопляні котлети з грибами
Картопля і гриби – поєднання, яке давно стало класикою. Котлети з картопляного пюре з ніжним грибним соусом – смачна осіння вечеря, яку можуть приготувати вегетаріанці.
Дивіться відео, як приготувати котлету по-київськи на мангалі:
Для соусу найкраще взяти білі гриби, але їх цілком можливо замінити печерицями.
Картопляні котлети з грибним соусом
Час приготування:
- 1.5 години
Калорійність:
- 139 ккал на 100 г
Інгредієнти:
- 5-6 середніх картоплин
- 1 ст. л. борошна
- 1 яйце
- 1 ч. л. цибулевого порошку
- 1 ст. л. рослинного масла
- Сіль
- Борошно для панірування
Для соусу:
- 5-6 середніх білих грибів
- 1 середня цибулина
- 1 зубчик часнику
- 2 гілочки чебрецю
- 1 ст. л. рослинного масла
- 1 ст. л. вершкового масла
- 1 ст. л. борошна
- 200 мл вершків жирністю 10%
- Мелений чорний перець
- Сіль
Спосіб приготування:
- Картоплю запекти в шкірці до готовності, почистити, поки гаряча, розім'яти або пропустити через прес.
- Посолити, додати борошно, яйце, цибулевий порошок. Перемішати, відставити.
- Гриби помити, очистити і дрібно порубати цибулину і часник.
- У сковороді розігріти 1 ст. л. олії, підсмажити на ній цибулю.
- Гриби нарізати пластинами завтовшки 2 мм. У сковороду до цибулі додати 1 ст. л. вершкового масла, викласти гриби і збільшити вогонь. Посолити, додати чебрець. Готувати 5 хвилин на середньому вогні.
- В окремій сковороді підрум'янити муку. Додати її до грибів. Улити вершки, постійно помішуючи. Довести до кипіння, зменшити вогонь. Поперчити, посолити. Готувати 3 хвилини, зняти з вогню, закрити кришкою.
- Сформувати картопляні котлети. Обваляти в борошні. Розігріти в сковороді рослинне масло.
- Обсмажувати котлети по 3 хвилини з кожного боку. Подавати з грибним соусом.
Як вибрати картоплю
Щоб вибрати картоплю правильно, потрібно розуміти, що ви збираєтеся з неї готувати.
- Найбільше крохмалю містять бульби білого кольору. Це сорти "Адретта" "Конкорд" і "Ківі". Крохмалю в них більше ніж 20%. З таких сортів виходить найсмачніше пюре.
- Для смаження підходять рожеві бульби. Вони добре тримають форму і не розсипаються.
- Якщо переймаєтеся фігурою, краще купуйте картоплю фіолетового відтінку. У ній крохмалю найменше – до 14%.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати фаршировану картоплю з беконом. "Сьогодні" також ділилися рецептом справжнього вівчарського пирога з картопляного пюре.