Какао: користь, правила вживання і рецепти

10 січня 2018, 11:16
Какао – прекрасний зимовий напій, який допоможе відновити сили і впоратися з важкою роботою

Какао відмінно зігріває взимку Фото: pixabay.com

Поряд з кавою і чаєм какао є одним з найулюбленіших напоїв. Незважаючи на те, що какао володіє куди меншим тонізуючим ефектом, ніж ранкова кава, воно містить величезну кількість корисних для організму речовин.

Какао-порошок містить кофеїн, теофілін і теобромін, а також антидепресант фенілефіламін. Він багатий білком (12,9%), а жирні кислоти, що входять до масло какао, нормалізують рівень холестерину в крові. Багато в какао клітковини і вітамінів, особливо фолієвої кислоти (вітамін В9). Різноманітний і мінеральний склад какао. За деякими елементами какао-порошок є рекордсменом, а за вмістом заліза і цинку його можна назвати лідером серед продуктів. Цинк відіграє важливу роль в життєдіяльності людини. Він бере участь в побудові багатьох ферментних систем, в синтезі білків і нуклеїнових кислот (ДНК і РНК), без нього неможлива нормальна робота клітин. Цинк необхідний для розвитку і статевого дозрівання людини. Він підтримує функцію кровотворення, сприяє загоєнню ран. Добова потреба дорослої людини в цинку становить 15 мг, для вагітних і годуючих жінок доза повинна бути збільшена на 5 мг. Вчені вважають, що всього дві чашки какао в день покращують пам'ять.

Реклама

Коли потрібно пити какао
Як напій какао краще вживати на сніданок або випивати в полудень з медом і сухофруктами. Крім того, какао-порошок і шоколад містять природний пігмент меланін, який має здатність поглинати теплові промені. Він захищає шкіру від дії ультрафіолетових променів, які можуть викликати сонячний опік, та інфрачервоних променів, що є однією з причин перегрівання і сонячного удару. Меланін забарвлює продукти, в яких міститься, в темний колір. Крім какао, він є в каві, чорному чаї, чорносливі, чорниці, темних сортах винограду.

Жителі південних країн традиційно п'ють багато кави і їдять фрукти темного кольору, поповнюючи запаси меланіну, що захищає організм від шкідливого впливу сонячних променів. Тому, якщо вам належить тривалий час провести в екваторіальних країнах, для профілактики онкозахворювань включайте в свій раціон більше продуктів, багатих меланіном, перш за все какао, каву, шоколад. Какао містить пуринові основи, або пурини, які є складовою частиною нуклеїнових кислот, які забезпечують зберігання і передачу генетичної, спадкової інформації і беруть безпосередню участь в біосинтезі білків, в тому числі і білків-ферментів.

Всі процеси обміну речовин в клітинах тісно пов'язані з нуклеїновими кислотами, а, отже, і з пуринами. Певна кількість пуринів в харчовому раціоні – одна з умов здорового збалансованого харчування. Але тільки певна кількість! Надлишок пуринів в їжі, особливо при порушенні обміну, супроводжується відкладенням особливих голчастих кристалів в порожнинах суглобів і в сечовивідних шляхах. Це, перш за все, відноситься до пуринів, що містяться в тваринних продуктах (м'ясі, субпродуктах, рибі), а також дріжджах. Пурини, що входять в рослинні продукти (кава, какао, зернобобові), не так підступні. Багато років вважалося, що при захворюваннях нирок і подагрі не можна їсти шоколад і пити какао. Стверджувати, що повністю відмовлятися від цих корисних продуктів не слід, може йтися тільки про їх обмеження в раціоні.

Реклама

Рецепти какао
Які ж смачні напої можна приготувати з какао?

Какао з корицею

1/3 склянки какао-порошку, 2 л молока, 1/3 склянки цукру, 2 палички кориці

Реклама
  • Помістити какао і 1/2 склянки молока у великий глек, збити до отримання однорідної маси. Поступово влити молоко, що залишилося.
  • Перелити суміш у каструлю. Додати цукор і палички кориці. Нагріти на середньому вогні до майже кипіння. Зняти з плити і дати постояти протягом 10 хвилин.
  • Вийняти палички кориці, знову підігріти до потрібної температури. Перелити какао з корицею в жароміцні чашки і подавати.

Какао з шоколадом і згущеним молоком

500 мл молока, 2 ст.л. какао-порошку, 20 г чорного шоколаду, згущене молоко – за смаком, шоколадна стружка або кориця – для прикраси

  • Молоко нагріти, додати какао-порошок і шматочки шоколаду. Перемішати віночком, щоб не було грудочок.
  • Довести до кипіння і зняти з вогню. Додати згущене молоко, перемішати.
  • Розлити по чашках і прикрасити шоколадною стружкою або корицею.

Какао з апельсином

3 ст. ложки апельсинового лікеру, 4 склянки молока, 1/3 чашки окропу, 1/4 чашки какао-порошку, щіпка солі, цукор 1/2 чашки

  • Цукор, какао-порошок і сіль залити гарячою водою, довести до кипіння, проварити 2 хвилини.
  • Влити молоко, перемішати і зняти з вогню.
  • Додати апельсиновий лікер (можна на основі вершків), перемішати і розлити по чашках.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом найсмачнішого гарячого шоколаду і писали про корисні властивості цього напою.

Дивіться відео, як приготувати домашній коньяк: