Як жити після інфаркту

15 травня 2014, 18:00
Сідаємо на "голодну" дієту, п'ємо воду з лимоном і медом, а після виписки рятуємося аспірином, привчаємося їсти морську рибу і обходитися без солі

Діагноз страшний, але вироком не

За минулий рік у нашій країні було зареєстровано більше 61 тис. інфарктів міокарда. І це тільки офіційні дані – в реальності, вважають фахівці, ця цифра вище мінімум в 3 рази. Важливо знати, що інфаркт – це не вирок, і якщо грамотно підійти до лікування, можна дожити до глибокої старості.

ДІАГНОЗ: ІНФАРКТ

Реклама

Валентин Шумаков, д.м.н., професор, керівник відділу інфаркту міокарда та відновлювального лікування Інституту кардіології ім. Н. Д. Стражеско АМН України.

Інфаркт міокарда – це кінцевий етап іншого захворювання, коронарної хвороби серця. Вона, як правило, викликається атеросклерозом, а розвиток останнього, в свою чергу, пов'язано з певними ризиками. Ризики бувають такі, що модифікуються і не модифікуються. Перші – це ті, на які людина може вплинути (спосіб життя і харчування, наприклад). Інші ж не можуть змінитися за бажанням людини (вік, стать, спадковість). Тому, щоб знизити ризик інфаркту, в першу чергу, потрібно зайнятися профілактикою підвладних людській волі факторів. До речі, американцям вдалося значно знизити кількість інфарктів завдяки профілактичній роботі, пропаганді здорового способу життя – в першу чергу, відмови від куріння. Адже саме куріння, міцний алкоголь і жирна їжа впливають на розвиток атеросклерозу коронарних артерій і, відповідно, збільшують ризик коронарного тромбозу – утворення тромбу в області пошкодженої атеросклеротичної бляшки. У серця немає ніяких інших джерел кровопостачання, крім цих артерій; відповідно, тромби, що утворилися в них, у прямому сенсі встають на кровоносній шляху. Що більше бляшки, то вже просвіт судини, тим вище ризик інфаркту і тим складніше його наслідки. Схема проста: тромб закупорює одну з коронарних артерій, і прилегла до неї ділянка серцевого м'яза залишається без кисню. З цього моменту жити клітинам на цій ділянці залишається не більше 30 хвилин, після чого вони гинуть, а на їх місці утворюється рубець.

ГЕНДЕРНЕ ПИТАННЯ. Багато хто думає, що інфаркт – доля в основному чоловіків, жінкам можна його не боятися. Однак це не так. Так, жінки до 50 років захищені жіночими статевими гормонами, які бережуть судини від атеросклерозу. Після клімаксу гормони-захисники пропадають, і жінки потрапляють в перші ряди групи ризику по серцевим хворобам.

Реклама

ЩО ПОТІМ. Зменшити наслідки розвинувся інфаркту можна за допомогою медикаментів та операції. Спосіб вибирає лікар, залежно від ступеня складності захворювання, термінів розвитку і можливостей. При дрібноочаговій формі можливо впоратися лише ліками, при крупновогнищевих інфарктах найчастіше показана операція. У гострий період пацієнт перебуває під наглядом медиків, проте, вийшовши за межі лікарні, всю відповідальність за своє здоров'я він бере на себе. І тут, в першу чергу, важлива свідомість. Якщо людина захоче уникнути повторного інфаркту, вона повинна допомогти собі сама: приймати аспірин, який перешкоджає тромбоутворенню, статини, які зменшують або стабілізують атеросклеротичні бляшки, змінити спосіб життя і харчування. Куріння, міцний алкоголь, жирна їжа заборонені, картопля і хлібобулочні вироби – в малих дозах. Найкращий вид харчування для людини, який переніс інфаркт або не бажає зустрічатися з серцевими проблемами ніколи, – це морська риба, багато різноманітної зелені, овочі (крім картоплі) і трохи червоного сухого вина. Все перераховане позитивно впливає на склад крові і знижує ризик розвитку холестеринових бляшок.

ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ХВОРОГО СЕРЦЯ

Олександра Кириленко, к.м.н., дієтолог медцентру "ЮЛіЯ"

Реклама

У першу добу гострої фази годувати і рясно поїти пацієнтів з інфарктом не рекомендується.

ВОДНИЙ РЕЖИМ. У першу добу після інфаркту лікарі рекомендують пити якомога менше: клітини серця помирають, воно перестає виконувати повною мірою свою "насосну функцію". Великий об'єм випитої рідини неодмінно збільшить і об'єм крові. Уявляєте собі несправний насос, який ледве-ледве справляється з тонким струмочком, і раптом в нього різко вливають цистерну води: які можуть бути наслідки? Збій у системі – а значить, набряки, больовий синдром і погіршення стану. Тому зазвичай пацієнтів поять підкисленою лимоном і підсолодженою медом водою з ложечки, буквально по краплині. Такий напій олужує закислення крові і нейтралізує токсини, що виділяються пошкодженими і омертвілими клітинами серцевого м'яза, нормалізує кислотно-лужний баланс, а щадний водний режим допомагає уникнути будь-яких проблем з боку ШКТ.

НІ ГАЗАМ. Іноді до реанімації несуть кошики свіжих фруктів. Запам'ятайте: такий догляд за хворим — злочин! У перші 48 годин від моменту надходження до лікарні хворому прописують "голодну" дієту: не дозволяють нічого їсти, але дають по 50-75 мл неміцного напівсолодкого чаю з лимоном, відвар шипшини, рідкі киселі, журавлинний морс, трав'яні чаї з м'ятою і ромашкою, а також мінеральні лужні води без газу. Їсти можна тільки на третю добу, виключивши продукти, що викликають в кишечнику непотрібну "музику" (бродіння, газоутворення і здуття). Тому що такі вируючі процеси з боку ШКТ підтискають діафрагму, до якої зверху прилягає задня стінка серця, і, відповідно, погіршують стан пацієнтів. Тому житній та будь-який свіжий хліб, незбиране молоко, білокачанну капусту, огірки, бобові та будь-які свіжі соки (фреші) краще віддати дітям і онукам, а про газовані напої взагалі забути. Що залишається? Легкопереварювана їжа, яку треба їсти 6-8 разів на день маленькими порціями і ні в якому разі не переїдати.

НЕХАЙ ПРАЦЮЄ КИШКІВНИК. Напружуватися і натужіваться в перед- і постінфарктному стані заборонено, тому необхідно включити в меню відвари, настої, компоти з сухофруктів, пюре з буряка, моркви, печені яблука, кефір і біомолочние продукти, які сприяють спорожнення кишечника.

ПРИБРАТИ ЗАЙВЕ. Оскільки стрибати і бігати, щоб спалити непотрібні калорії, з хворим серцем неможливо, а їсти все одно хочеться, варто продумати своє меню так, щоб енергетична цінність раціону відповідала енерговитратам. Для цього, в першу чергу, треба обмежити кількість насичених тваринних жирів і включити в дієту рослинні нерафіновані олії, цукор замінити медом, а заодно дати повноцінні білки у вигляді відвареної риби або білого м'яса.

СОЛЕНЕ ПИТАННЯ. Солоне, гостре, копчене їсти не можна, оскільки така їжа "допомагає" підвищенню тиску. Тому в перші дні після інфаркту все солоне необхідно виключити, а потім замінити кухонну сіль профілактичної або лікувально-профілактичної сіллю з вмістом магнію, калію (така продається в аптеках). Також для поліпшення смаку несолоних страв можна використовувати лимон, томати та прянощі (але тільки не гострі і не пекучі, тому що вони можуть спровокувати напад стенокардії): підійдуть базилік, орегано, петрушка, кріп.

ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ПІДХІД. Важливо знати, що в кожному окремому випадку підбір продуктів харчування і водний режим розписує дієтолог або лікуючий лікар.