Цей матеріал важливо прочитати тим, хто завантажує морозильну камеру про запас різними видами м'яса. Поговоримо про те, як правильно вибирати м'ясо, на що треба звертати увагу при його покупці. А також дізнаємося, як правильно його розморозити. Шеф-кухар Іван Булавін поділився своїми рекомендаціями.
"Я прихильник того, щоб купувати м'ясо у спеціалізованих постачальників або магазинах, адже у них є необхідна документація, умови для обробки та зберігання і вся продукція сертифікована", – каже Іван Булавін.
На що треба звертати увагу при виборі м'яса
Колір
М'ясо – це м'яз, що активніше він працює, то більше потребує кисню, а надходить він за допомогою кровопостачання. Отже, що темніше м'ясо, то воно жорсткіше і менш жирне, і навпаки – що світліше за кольором, то воно соковитіше та ніжніше. Темне м'ясо вимагає тривалого томління, а для світлого досить обсмажування. Зверніть увагу, щоб на м'ясі не було жовтуватих відтінків. М'ясо курки має бути рожевим з блідо-жовтим жиром. У дорослих курей шкіра товстіша з жовтуватим відтінком.
Поверхня
М'ясо завітрюється, якщо ви прийшли на ринок не вранці, а після обіду. І коли ви бачите блідо-рожеву або блідо-червону скоринку – це нормально, але жодних сторонніх відтінків або плям на м'ясі не має бути.
Пружність
Свіже м'ясо при натисканні має пружинити, а місце, яке залишилося після натискання, має швидко вирівнятися.
Жир на м'ясі
Якщо жир жовтий, отже, тварина була стара. Таке м'ясо буде жорстким і готувати його доведеться довше. У хорошої яловичини жир білий і кришиться, у якісної свинини біло-рожеві пружні прошарки сала.
Запах
М'ясо не повинно мати виразного запаху. Буде задовільним, коли воно пахне молоком.
Текстура
Відруб не повинен розпадатися на волокна, на дотик має бути м'яким, соковитим і в жодному разі не липким.
Як правильно розморозити м'ясо
Розморожувати м'ясо швидко можна тільки в герметичній упаковці, зануривши його в холодну воду близько 0 градусів. Великі шматки м'яса слід розморожувати в холодильнику за температури не вище +4 градусів, бо у воді воно почне псуватися зовні, а всередині буде ще заморожене.
Тут дізнаєтеся рецепти смачних сніданків, які зігріють взимку.