Як варити гречку з користю – лайфхаки, про які ви не знали

10 лютого 2022, 16:00
Варити гречку зовсім не обов'язково, набагато корисніше її "томити" в кефірі. Чим корисна гречка, як її правильно готувати і який сорт краще не брати – у статті

Варити гречку в каструлі зовсім не обов'язково; сучасні лайфхаки – це запарювати крупу на ніч

Як варити гречку – в каструлі, мультиварці і взагалі, чи дійсно ця крупа так корисна для здоров'я? У чому користь гречаної крупи і як привчити себе їсти каші – дізнаємося з експертами.

Чим корисна гречка і коли її краще їсти?

Як зазначає дієтолог, лікар спортивної медицини та алерголог, засновник "Дієт-центру здорового харчування доктора Куща" Олександр Кущ, гречана крупа містить безліч корисних для здоров'я мікроелементів. Наприклад, клітковину, кальцій, калій, вітаміни групи В, амінокислоти, магній, особливо багата гречка на залізо.

Реклама

Але незважаючи на те, що гречку вважають дієтичним продуктом, вона досить калорійна: за кількістю калорій гречка перевершує картоплю! Тож якщо ви рахуєте калорії, або активно худнете зараз, то звертайте увагу на глікемічний індекс продуктів, це здатність вуглеводів піднімати рівень цукру в крові. А крупи, зокрема й гречана – це вуглеводи.

Загалом каші корисні не тільки для здорового харчування, але і для схуднення, і гречку теж можна використовувати для цієї мети. Як зазначає дієтолог Олеся Добрянська, крупи, зокрема і гречка, хороші тим, що вивільнення глюкози з них відбувається повільно.

Реклама

Як правильно зварити гречку на гарнір

Тому на кашах ми менше набираємо вагу, адже якщо ви їсте повільні вуглеводи – тобто каші, то і процес відкладення жиру сповільнюється. Також у крупах є клітковина, без якої наш кишківник добре не працюватиме. Це теж важливий момент як для здоров'я загалом, так і для схуднення.

Гречку та інші каші можна їсти не тільки на сніданок, а й на вечерю: те, що при схудненні ввечері не можна їсти каші, – міф. Тільки гречка має займати чверть вашої тарілки, ще чверть – основний продукт (м'ясо, риба, птиця), а половину тарілки віддайте овочам чи салату. Але щоб від гречаної каші був максимум користі, її важливо правильно приготувати.

Реклама

Як готувати гречку – варити чи запарювати?

Гречку, як і інші каші, корисніше не варити, а "томити", тоді корисні речовини збережуться. Найкорисніший спосіб, наголошує Олександр Кущ, – готувати гречку з кефіром чи йогуртом (заливаємо гречану крупу кефіром і залишаємо на ніч).

Можна готувати гречку на воді – це найдієтичніший варіант, а ось будь-яка каша з медом чи олією сприяє набору зайвої ваги. Тож якщо стежите за фігурою, краще готувати каші на воді, без солі, можна зі спеціями.

Увечері промиваємо крупу, засипаємо в каструлю або мультиварку, а вранці вмикаємо і варимо близько 15 хвилин

Олеся Добрянська радить лайфхак: щоб витрачати на приготування гречки (і будь-якої іншої каші) менше часу, просто оберіть найзручніший для вас спосіб: можна варити гречку в мультиварці, можна в каструлі. Або взагалі запарювати в термосі, навіть літровій банці на ніч, головне, це робити:

  • увечері промиваємо крупу, засипаємо в каструлю або мультиварку;
  • заливаємо водою у пропорції ½ і залишаємо на ніч;
  • вранці ви побачите, як гречка набрякла: увімкніть мультиварку або поставте каструлю на вогонь на 15 хвилин.

Корисніша та крупа, де вказано триваліший час приготування: отже, така крупа менше перероблена. Тому краще брати цільну гречку, а не крупу в мішечках, час приготування якої вказано 5 хвилин. Сорт гречки "ядриця" протипоказаний при запальних процесах у шлунково-кишковому тракті (ШКТ), оскільки дуже жорсткі частки крупи можуть травмувати слизову оболонку кишківника.

Також читайте: "Цукор у фруктах – як не погладшати від бананів і ягід", "Чому овочі та фрукти потрібно їсти щодня".

Вам сподобалась стаття?