Як врятувати і очистити печінку: п'ять обов'язкових кроків

8 травня 2018, 16:06
Лікар спеціально для Сегодня.Lifestyle розповів, які страви потрібно їсти кожен день

Бережіть здоров'я печінки. Фото: depositphotos

Вирушаючи на природу або ж влаштовуючи посиденьки вдома, постарайтеся не переїдати і не перепивати, щоб не нашкодити здоров'ю печінки. Робіть акцент на живу їжу, як можна більше гуляйте на свіжому повітрі, грайте в рухливі ігри, організуйте велопробіг і не забувайте пити воду (добова норма – 1,5-2,5 л, в залежності від ваги). Наша печінка потребує здорової їжі і руху.

Як поліпшити роботу печінки: п'ять кроків

  • Перший крок до здорової печінки

Жирні страви, консервовані продукти, газовані напої, непомірні дози алкоголю руйнують печінку і наповнюють організм "поганим" холестерином. Це сприяє розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки (жирова дистрофія, стеатогепатит), алкогольного гепатиту. Згодом ці захворювання трансформуються в цироз або рак. Тому виключіть ці страви і напої зі свого раціону.

Реклама
  • Другий крок до здорової печінки

Готуючи страви намагайтеся не використовувати спеції, які містять синтетичні добавки. Віддайте перевагу натуральним сушеним травам. Також, за можливості, обмежте вживання покупних кетчупів, соусів, майонезу, сосисок, ковбаси, шпротів, копченостей, які повільно руйнують нашу печінку.

  • Третій крок до здорової печінки

Подбайте про правильний перекус для печінки. Це можуть бути домашні грінки з темного цільнозернового хліба, горіхи, сухофрукти, свіжі фрукти. Від майонезно-ковбасних бутербродів краще відмовитися, оскільки жирна їжа сприяє виникненню жирової дистрофії печінки (в печінкових клітинах накопичується жир, який істотно порушує роботу органу).

  • Четвертий крок до здорової печінки

Готуйте легкі салати. Найпростіший варіант – капустяний з кропом, петрушкою, руколою і морквою. Ці овочі та зелень дуже позитивно впливають на печінку і шлунково-кишковий тракт, а також сприяють виведенню шлаків і токсинів.

Реклама
  • П'ятий крок до здорової печінки

Пийте натуральний овочевий або фруктовий сік, компот домашнього приготування. Що стосується алкоголю, то тут все не так просто. По-перше, він повинен бути якісним, по-друге, його не можна вживати багато і на голодний шлунок. Віддайте перевагу хорошому вину, коньяку або горілці. Ці напої (в невеликій кількості) не порушують роботу печінки, чого не можна сказати про пиво і слабоалкогольні лікери.

"Не рекомендується змішувати різні види алкоголю, це дуже погано позначається на стані печінки. Справа в тому, що вона розщеплює етиловий спирт і нейтралізує дію токсичних компонентів, які потрапляють в організм разом з ним. Чим більше людина вживає етанолу, тим більше утворюється токсичних недоокислених речовин, гірше вона виконує свої завдання і важче буде ваше самопочуття завтра", – розповідає досвідчений лікар клініки лікування печінки "Регенерація", кандидат медичних наук Анатолій Печінка.

Багато хто вважає, що нашкодити людському організму алкоголь може, якщо пити його багато і систематично. Але насправді це не так.

Реклама

"Для того, щоб дістати серйозне захворювання печінки, іноді вистачає і декількох потужних застіль, а для отруєння алкоголем і одного буде цілком достатньо. Печінка не відразу почне хворіти, гинуть гепатоцити (клітини печінки) переважно мовчки. Саме тому забувати про стан органу, який називають другим серцем, не варто навіть під час відпочинку", – стверджує Анатолій Печінка.

Нагадаємо, як м'ясо впливає на здоров'я печінки: несподівана відповідь медиків.

Також сайт "Сегодня" повідомляв, що названий найшкідливіший напій для печінки.

Дивіться відео: формула успіху: раціон успішних людей