Як приготувати шашлик зі свинини: 7 важливих лайфхаків

21 квітня 2021, 13:10
Не нанизуйте м'ясо на холодні шампури і не використовуйте сіль дрібного помелу

Час шашлику на підході – вже сьогодні треба подумати про те, як купити якісне м'ясо та запланувати пікнік. Якщо ви віддаєте перевагу свинині, то професіонали радять брати для шашлику свинячу шию. Нижче зібрані лайфхаки, що допоможуть приготувати справді смачний шашлик і як бонус – 4 варіанти смачних маринадів.

Як правильно смажити шашлик

Реклама

Лайфхак №1. Беріть хороші дрова

Вибір дров має досить велике значення. Найбільш придатними є дрова з берези, дуба, вишні, яблуні, сливи. Не варто брати хвойні породи – вони містять велику кількість смоли, і це відіб'ється на смаку м'яса.

Лайфхак № 2. Не використовуйте рідину для розпалювання вогню

Реклама

Забудьте про всякі рідини для розпалювання вогню, підкладання в дрова шматків ДСП, пофарбованої і лакованої деревини – через них можна серйозно отруїтися.

Лайфхак №3. Підігрійте шампури перед приготуванням м'яса

Не нанизуйте м'ясо на холодні шампури. Потримайте їх п'ять хвилин над вугіллям: так дірочки на м'ясних шматках від проколів одразу ж "запечатуватимуться" і не випустять м'ясний сік назовні.

Реклама

Лайфхак №4. Нанизуйте м'ясо на відстані 1 см

Якщо м'ясо буде "посаджено" близько, воно не просмажиться рівномірно.

Лайфхак №5. Не крутіть часто шампури

Не варто постійно вертіти шампури над вугіллям – так м'ясо вийде сухим. Дочекайтесь появи рум'яної скоринки знизу (на це треба приблизно 6-7 хвилин), і тільки тоді перевертайте.

Лайфхак №6. Не поспішайте бризкати водою на м'ясо під час смаження

Побачивши язики полум'я над вугіллям, не поспішайте бризкати на них водою: рідина може потрапити на м'ясо, і тоді воно просмажиться нерівномірно. Краще використовуйте для цієї мети сіль крупного помелу.

Лайфхак №7. Не нарізайте м'ясо занадто крупно або дрібно

Для шашлику не варто нарізати м'ясо занадто дрібно (інакше шашлик буде сухим) і занадто крупно (зовні м'ясо може підгоріти, а всередині при цьому не просмажитися). Хороший орієнтир – сірникова коробка.

Як приготувати маринад для шашлику зі свинини

Рецептів маринадів для шашлику зі свинини – величезна кількість. Це і прості поєднання, такі, як сік лимона з цибулею і перцем, так і маринади, соуси і обмазки з екзотичних фруктів і найрізноманітніших спецій.

Найпростіший варіант – використовувати сік лимона, ріпчасту цибулю і ваші улюблені спеції, що підходять для свинини. Для маринування цього м'яса підходить практично все: і свіжі трави, і прянощі, і аджика, і фруктові соки, і вина.

М'ясо для шашлику краще збережеться, якщо в маринаді буде сік лимона та йодована сіль

Варіанти маринадів для свинячого шашлику:

  • На 2 кг свинини: 6 великих цибулин, 2 ст. л. пряних трав (кінза, майоран, базилік, шавлія тощо), 1 ч. л. солі крупної, червоний і чорний мелений перець – маринувати 6-12 годин;
  • На 2 кг свинини: 5 цибулин великих, 100 мл води, 3 ст. л. рубаної петрушки, 2 ст. л. рубаною кінзи, ½ лимона (сік), по 1 ч. л. крупної солі, меленого коріандру, мускатного горіха меленого, червоний і чорний перець – маринувати 3 години;
  • На 1 кг свинини: 2 цибулини червоних, 1 пучок зелені (наприклад, базилік + шавлія або інші варіанти за смаком), 0,5 склянки сухого білого вина, 2 ст. л. олії оливкової, по 1 ч. л. цукру, крупної солі, чорний перець – маринувати 3-5 годин;
  • На 1 кг свинини: 1 цибулина, 1 зубчик часнику, 250 мл йогурту натурального без добавок, по 1 ч. л. імбиру меленого, коріандру, кмину, цукру, 1 ст. л. рубаної кінзи, 1 щіпка кардамону, червоний перець, сіль – маринувати 3 години.

Тут знайдете ще 5 варіантів маринаду для шашлику.