Як приготувати узвар із сухофруктів на Різдво

3 січня 2020, 09:55
Справжній узвар готують з додаванням меду

Узвар на Різдво

Узвар – це традиційний український напій із сухофруктів: сушених яблук, родзинок, чорносливу, кураги. Зазвичай його готують на Святий вечір і Різдво.

Дивіться відео, як зварити компот з мандаринів на Різдво:

Реклама

У деяких регіонах країни узваром прийнято заправляти кутю – різдвяне блюдо з крупи, маку, сухофруктів і горіхів.

Узвар із сушених яблук і груш

Реклама
Узвар з сушеними яблуками
Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • 2 л води
  • 200 г сушених яблук
  • 300 г сушених груш
  • 200 г чорносливу
  • 100 г родзинок
  • 200 г меду

Спосіб приготування:

Реклама
  1. Сухофрукти залити на 10 хвилин холодною водою, потім промити.
  2. У каструлі закип'ятити 2 л води, покласти в неї груші і варити 20 хвилин.
  3. Потім додати яблука, чорнослив і родзинки. Варити 15 хвилин.
  4. Додати мед, довести до кипіння і зняти з вогню. Накрити кришкою і залишити для охолодження. Процідити. Меду можна додати менше – орієнтуйтеся на свій смак.

Узвар з лимонною цедрою

Узвар з лимонною цедрою
Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Інгредієнти:

  • 250 г сухофруктів (сушених яблук, кураги, чорносливу, родзинок, журавлини)
  • Цедра лимона – за смаком
  • 1 л води
  • Мед – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Сухофрукти ретельно промити, залити водою і дати настоятися близько 3-4 годин.
  2. Потім перелити воду в каструлю, довести до кипіння. Фрукти перекласти в банку, залити їх окропом, додати цедру, закрити кришкою, укутати рушником і залишити таким чином на всю ніч.
  3. Перед подачею узвар перелити, а фрукти подавати окремо в посуді. Подавати з медом.

Порада: Узвар можна також готувати і з замороженими ягодами і фруктами, які слід розморозити, а сік, що виділився про це, закип'ятити разом з вказаною кількістю води.

Різдвяний узвар з прянощами

Пряний узвар з сухофруктами
Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 45 хвилин

Інгредієнти:

  • 20 шт. кураги
  • 2 ст. л. з верхом родзинок
  • 4-6 чорносливу
  • 1 зірочка бадьяна
  • 1-2 ч. л. кориці або шматочок палички кориці довжиною 1,5-2 см
  • 2 капсули кардамону
  • 1 ст. л. каркаде (або 100 г сухого червоного вина – каберне)
  • 5-6 бутонів гвоздики
  • 10-12 ст. л. цукру (з верхом)
  • 0,5 ч. л. лимонної кислоти
  • 1,25 л води

Спосіб приготування:

  1. Налити холодної води в каструлю і додати туди всі сухі прянощі, закип'ятити і дати прокипіти 10 хвилин після закипання, при необхідності знімаючи піну.
  2. У підготовлений окріп опустити замочені і ретельно вимиті сухофрукти. Дати їм прокипіти не менше 10-12 хвилин.
  3. Всипати в компот цукор, лимонну кислоту, відкоригувати смак рідини (додаючи цукор або кислоту за смаком) і дати прокипіти ще 5-6 хвилин.
  4. Перевірити готовність фруктів і в залежності від цього або дати покипіти ще 3-4 хвилини, або припинити нагрівання, влити сухе вино, закрити кришку, дати настоятися до повного охолодження. Подавати узвар холодним.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати 12 пісних страв. "Сьогодні" також ділилися рецептом різдвяного Львівського сирника.