Як приготувати сирну паску: ТОП-3 рецепти

20 березня 2018, 10:11
Свято Великодня в 2018 році українці будуть відзначати 8 квітня

Сирна паска

Сирна паска – особливе блюдо з сиру, яке за традицією готується тільки один раз в році – на свято Великодня. Оригінальна форма паски – усічена піраміда, що символізує Гроб Господній.

Традиційно для приготування паски використовується спеціальна розбірна дерев'яна форма – пасочниця, яка робиться з дощечок, на внутрішній стороні яких вирізають літери "ХВ", що означають вітання "Христос Воскрес!".

Реклама

Крім того, на них також зображуються хрест, списи, палиці, пророслі зерна, паростки і квіти, які символізують страждання і воскресіння Ісуса Христа. Ці малюнки і напис потім друкуються на готовій пасці. Правда, в сучасному світі паски роблять різних форм, розмірів і з різними прикрасами.

Заварна сирна паска

Реклама

Фото: deposithotos.com

Складові:

  • 400 г сиру
  • 3 яєчних жовтки
  • 80 г вершкового масла кімнатної температури
  • 120 г жирної сметани
  • 80 г цукру
  • стручок ванілі
  • півсклянки суміші сухофруктів

Рецепт приготування:

Реклама

1. Сир викласти в друшляк, накрити марлею, придавити зверху гнітом і залишити в холодильнику на ніч. Вранці протерти сир через металеве сито.

2. Пропустити через сито яєчні жовтки, щоб позбутися від плівок.

3. Всі інгредієнти, крім сухофруктів, викласти в каструльку. Додати насіння ванілі. Для цього стручок розріжте навпіл і ножем вишкребіть їх. Поставити все на водяну баню і варити над слабо киплячою водою протягом години. Потрібно постійно помішувати масу дерев'яною ложкою або силіконовою лопаткою, щоб жовтки не зварилися. За 15 хвилин до кінця приготування додати промиті і нарізані сухофрукти.

4. Готову сирну масу перекласти на крижану баню (це миска з льодом або холодною водою). Не перестаючи розмішувати, трохи остудити. Потім викласти масу в форму, застелену марлею в кілька шарів. Поставити зверху тарілку з вантажем. Із вказаної кількості інгредієнтів вийде одна паска середнього розміру.

5. Поставити сирну паску на 30-40 годин в холодильник. Перед подачею акуратно перевернути на тарілку.

Сира сирна паска

Фото: deposithotos.com

Складові:

  • 500 г сиру
  • 50 г родзинок
  • 100 г вершкового масла
  • 125 г цукру
  • 3 яєчних жовтки
  • 250 мл вершків
  • 50 г рубленого мигдалю
  • 50 г цукатів з лимонної цедри

Рецепт приготування:

1. Сир загорнути в льняне полотно, добре віджати і помістити в сито. Підставити тарілку і відправити на ніч в холодильник. На наступний день протерти сир через сито.

2. Обдати родзинки окропом, промити і обсушити.

3. М'яке вершкове масло збити в піну разом з цукром і жовтками. Додати сир, вершки, родзинки, мигдаль і тонко нарізані цукати. Ретельно перемішати.

4. Взяти спеціальну форму для сирної паски і застелити її марлею так, щоб краї звисали. Форму можна замінити новим квітковим горщиком. Викласти в ємність сирну масу, розрівняти і накрити кінцями марлі. Зверху покласти тарілку і придавити її вантажем (наприклад, банкою з водою).

5. Під форму підставити миску. Поставити сирну паску в холодильник мінімум на добу, потім акуратно перевернути її на тарілку сервірування.

Запечена сирна паска

Фото: deposithotos.com

Складові:

  • 800 г сиру
  • 6 яєць, розділених на білки і жовтки
  • 1-1,5 склянки сметани
  • 1 склянка цукру
  • 0.5 – 1 ч.л. меленої кориці
  • 4 ч.л. лимонної або апельсинової цедри
  • 1 склянка ізюму
  • 0,5-0,75 склянки борошна
  • 0,25 ч.л. пекарського порошку

Рецепт приготування:

1. Міксером на середній швидкості змішати всі інгредієнти в густе тісто, викласти в роз'ємну форму, змащену маслом і обсипану сухарями (діаметр 20-23 см).

2. Помістити форму з сирною масою на холод на 25 хвилин.

3. Верх змастити збитими білками і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 40-50 хвилин. За цей час паска повинна підрум'янитися.

4. Готову сирну паску остудити до кімнатної температури, а потім поставити в холодильник на ніч. За бажанням прикрасити цукатами, сухофруктами або горіхами.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, як правильно зібрати великодній кошик. Ми також розповідали про головні святкові страви Великодня.

Дивіться відео, як пофарбувати яйця на Великдень: