До складу тіста для вафель обов'язково входять яйця. Найкраще використовувати окремо жовтки і збиті в пишну піну білки – так текстура вафель буде більш пористою і повітряною.
Вафельне тісто має досить рідку консистенцію; при змішуванні інгредієнтів найкраще користуватися міксером. Вафлі випікають у спеціальних вафельниці при високій температурі – зазвичай це займає 2-5 хвилин. Вафельницю перед випічкою потрібно обов'язково змастити олією.
Простий рецепт вафельного тіста
- 1 склянка борошна, 100 г масла, 8 яєць, сіль
Ретельно розтерти масло з жовтками, всипати борошно і замісити тісто. Додати збиті білки, перемішати рухами від низу до верху. При необхідності додати тепле молоко або рослинну олію.
Дріжджове тісто
- 220 г борошна, 125 г вершкового масла або маргарину, 1 ст.л. цукру, 1 склянка молока, 3 яйця, 15 г дріжджів, сік 1 лимона, дрібка солі
Масло розтерти з цукром, додати яйця, борошно і розведені в молоці дріжджі. Перемішати і поставити в тепло для бродіння. Випекти вафельні коржі, попередньо присипавши вафельницю ванільним цукром.
Медове тісто для вафель
- 2 чайні чашки борошна, 2 ч.л. розпушувача, 1/2 ч.л. соди, 1/4 чайної чашки масла або маргарину, 2 ст.л. меду, 3 яйця, 1 1/2 чайної чашки сметани, 1/2 ч.л. солі
Просіяти в миску всі сухі інгредієнти. Розтоплене масло змішати з медом, яєчним жовтком і сметаною. Перемішати з борошняною сумішшю. Додати збиті білки і перемішати.
Сметанне тісто для вафель
- 2.5 склянки борошна, 1 склянка цукру, 7 яєць, 6 ст.л. негустої сметани
Розтерти жовтки з цукром, додати сметану і борошно, перемішати і додати збиті білки.
Шоколадне тісто для вафель
- 1/2 склянки борошна, 200 г масла, 6 яєць, 1/2 склянки цукру, 100 г шоколаду
Розтерти вершкове масло до білого кольору, додати тертий шоколад і розтерті з цукром жовтки. Перемішати і всипати борошно. В кінці додати збиті білки. Замість шоколаду можна додати 3 ст.л. какао.
Нагадаємо, раніше ми писали, як спекти сирні вафлі. Сайт "Сьогодні" також ділився рецептом смачних вафель на кефірі.
Дивіться відео, чим небезпечні промислові вафлі: