Рецепти куті на Святвечір
В ніч з 13 на 14 січня відзначають Старий Новий рік . Вечір напередодні свята називають Щедрим, тому і святковий стіл повинен бути багатим і ситним .
Дивіться відео, як відзначають Старий Новий рік:
За традицією, увечері 13 січня варять кутю, яку в народі називали Щедрою. Її заправляють смальцем (як варіант – вершками або вершковим маслом), додаючи все звичні інгредієнти.
Щедра кутя на Старий Новий рік
Час приготування:
- більше 3-х годин
Калорійність:
- 232 ккал на 100 г
Інгредієнти:
- Пшениця або рис – 400 г
- Мак – 200 г
- Волоські або лісові горіхи – 100 г
- Сухофрукти – 100 г
- Мед – 100 г
- Коньяк – 1 ст. л. (по бажанню)
- Вершкове масло – 2-3 ст. л.
Спосіб приготування:
- Пшеницю треба замочити на 1-2 години, після цього відварити до готовності. Пропорції зерна і води 1:2,5.
- Мак залийте окропом на 15 хвилин, потім розітріть в ступці. Горіхи і улюблені сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив, інжир) дрібно наріжте кубиками. Всі інгредієнти змішайте.
- Мед розчиніть в склянці теплої води або узвар і вилийте в кашу. Кутя не повинна бути рідкою, тому вам може знадобитися не вся медова вода.
- У самому кінці в кутю за бажанням додайте коньяк і ложку вершкового масла. Перед подачею добре перемішайте всі інгредієнти.
Корисна порада
У кутю можна додавати практично будь-які сухофрукти, фрукти і ягоди, розпарений мак, горіхи, а в деяких випадках і мармелад, і льодяники (але це швидше виняток з правил), а також всілякі спеції і прянощі за смаком.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати балабушки для гадання на Старий Новий рік.