Як приготувати Щедру кутю на Старий Новий рік

13 січня 2020, 12:30
Щедру кутю подають з вершковим маслом, молоком, вершками або смальцем

Рецепти куті на Святвечір

В ніч з 13 на 14 січня відзначають Старий Новий рік . Вечір напередодні свята називають Щедрим, тому і святковий стіл повинен бути багатим і ситним .

Дивіться відео, як відзначають Старий Новий рік:

Реклама

За традицією, увечері 13 січня варять кутю, яку в народі називали Щедрою. Її заправляють смальцем (як варіант – вершками або вершковим маслом), додаючи все звичні інгредієнти.

Читайте також:

Реклама

Щедра кутя на Старий Новий рік

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Калорійність:

Реклама
  • 232 ккал на 100 г

Інгредієнти:

  • Пшениця або рис – 400 г
  • Мак – 200 г
  • Волоські або лісові горіхи – 100 г
  • Сухофрукти – 100 г
  • Мед – 100 г
  • Коньяк – 1 ст. л. (по бажанню)
  • Вершкове масло – 2-3 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Пшеницю треба замочити на 1-2 години, після цього відварити до готовності. Пропорції зерна і води 1:2,5.
  2. Мак залийте окропом на 15 хвилин, потім розітріть в ступці. Горіхи і улюблені сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив, інжир) дрібно наріжте кубиками. Всі інгредієнти змішайте.
  3. Мед розчиніть в склянці теплої води або узвар і вилийте в кашу. Кутя не повинна бути рідкою, тому вам може знадобитися не вся медова вода.
  4. У самому кінці в кутю за бажанням додайте коньяк і ложку вершкового масла. Перед подачею добре перемішайте всі інгредієнти.

Корисна порада

У кутю можна додавати практично будь-які сухофрукти, фрукти і ягоди, розпарений мак, горіхи, а в деяких випадках і мармелад, і льодяники (але це швидше виняток з правил), а також всілякі спеції і прянощі за смаком.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати балабушки для гадання на Старий Новий рік.