Український новорічний стіл багатий на вироби з тіста: пироги, печиво і пиріжки. Випічкою традиційно обдаровували тих, хто приходив засівати в новорічну ніч. Ми поділимося з вами найкращими святковими рецептами.
Дивіться відео, як відзначають Старий Новий рік:
Маковий кекс з горіхами, родзинками і вишнею
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 150 г вершкового масла
- 150 г цукру
- 10 г ванільного цукру
- 4 яйця
- 2 ч.л. розпушувача
- 250-300 г борошна
- 30 г маку
- 50 г горіхів
- 50 г родзинок
- 100 г вишень
Спосіб приготування:
- Горіхи подрібнити, мак промити. Ізюм залити окропом і обсушити.
- М'яке вершкове масло збити разом з цукром і ваніллю. Додати яйця і добре збити.
- Всипати борошно, просіяне з розпушувачем, перемішати. Готове тісто розділити на три частини. В одну додати мак, в другу – горіхи, в третю – родзинки.
- Форму для кексу змастити маслом і присипати борошном. Викласти тісто з горіхами, потім тісто з родзинками. Додати вишні і покрити їх тістом з маком.
- Випікати кекс в розігрітій до 180 °С духовці протягом 50 хвилин.
- Перед подачею остудити і за бажанням посипати цукровою пудрою.
Львівський сирник
Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
- 4 яйця
- 500 г сиру
- 150 г цукру
- 100 г вершкового масла
- 1 ст.л. манної крупи
- цедра одного лимона
- жменя родзинок
- дрібка солі
Глазур:
- 1 ст.л. вершкового масла
- 2 ст.л. цукру
- 3 ст.л. сметани
- 2 ст.л. какао
Спосіб приготування:
- Протерти сир через сито або збити його блендером.
- Білки відокремити від жовтків, збити їх з дрібкою солі до стійких піків. Жовтки збити з цукром в пишну масу, додати сир, м'яке масло, цедру лимона, манну крупу і родзинки. Додати збиті білки і акуратно перемішати.
- Форму змастити маслом і присипати борошном. Випікати сирник в розігрітій до 190 °С духовці 50 хвилин.
- Масло з цукром прогріти на середньому вогні, додати сметану і какао. Безперервно помішуючи, довести до кипіння.
- Готовий сирник перекласти на блюдо і покрити глазур'ю. Залишити його на кілька годин в холодильнику.
Пісочні квадратики з абрикосовим джемом
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
Для тіста:
- 300 г борошна
- 200 г вершкового масла
- 100 г цукру
- 2 яєчних жовтки
- 10 г розпушувача
- 1 ст.л. молока
Для начинки:
- абрикосовий джем
- 100 г мелених волоських горіхів
- 100 г цукру
- 4 яєчних білка
- цукрова пудра і горіхи для прикрашання
Спосіб приготування:
- Розм'якшене вершкове масло, жовтки і цукор збити до отримання пишної маси.
- Порціями всипати просіяне з розпушувачем борошно. Влити молоко і замісити однорідне тісто.
- Розкачати тісто на присипаній борошном поверхні в прямокутний пласт. Перекласти на деко, застелене пергаментним папером, і випікати в розігрітій до 180 °С духовці 15-20 хвилин.
- Дати основі охолонути і щедро змастити її абрикосовим джемом.
- Яєчні білки збити разом з цукром, порціями підмішати мелені горіхи. Викласти отриману суміш на джем і пекти ще 15-20 хвилин.
- Готовий пиріг остудити, прикрасити цукровою пудрою і половинками волоських горіхів. Розрізати на порційні шматки і подавати.
Печиво з маком і горіхами
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 4-5 склянок борошна
- 1 ч.л. гашеного соди
- 250 г вершкового масла або маргарину
- 2 жовтки + 1 яйце для змащування тіста
- 1 склянка цукру
- 2 ст.л. сметани
Для начинки:
- мак
- цукор
- горіхи
Спосіб приготування:
- Борошно просіяти, додати гашену соду. Холодне масло натерти на тертці і перемішати з борошном, щоб вийшла крихтоподібна маса.
- Окремо збити жовтки, цукор і сметану.
- Замісити з двох сумішей тісто. Розділити його на 5-6 частин і поставити в холодильник на годину.
- Розтерти запарений мак з цукром і додати подрібнені горіхи.
- Розкачати кожен шматок тіста, викласти начинку і згорнути рулетом.
- Змастити збитим яйцем і випікати в розігрітій до 180 °С духовці до золотистого кольору.
- Готове печиво остудити і нарізати скибочками завтовшки 1 см.
Пиріжки з яблуками
Час приготування:
- 3 години
Інгредієнти:
- 400 г борошна
- 15 г сухих дріжджів
- 250 мл молока
- 4-5 ст.л. цукру
- 5 яблук
- щіпка кориці
- ваніль
- 40 г вершкового масла
- яйце
Спосіб приготування:
- Розчинити дріжджі, 2 ст. л. цукру в 8 ст. л. теплого молока. Дати постояти 10-15 хвилин. Перемішати. Борошно змішати з сіллю і 2 ст. л. цукру, додати молоко, дріжджі і замісити тісто. Накрити вологою серветкою і залишити на 1 годину в теплому місці, після чого обм'яти.
- Для начинки яблука дрібно порізати і припустити у вершковому маслі з цукром і спеціями (близько 5 хвилин). Коли тісто підійшло ще раз (ще півгодини після того, як обм'яли), сформувати з нього кульки, а з кульок – пиріжки, додавши начинку.
- Пиріжки вкласти на деко, накрити вологою серветкою і дати розстоятися 30 хвилин. Змастити збитим яйцем.
- Духовку розігріти до 200 °С і випікати близько 25 хвилин.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати кутю на Щедрий вечір . "Сьогодні" також писали, як прикрасити святкову випічку.